Buz gibi bir kola ya da gazoz sıcak iftar akşamlarında sofraların vazgeçilmezlerindedir.
Serinlemek ya da susuzluğu gidermek için tüketilen bu içecekler, aslında vücutta
su kaybına neden olan en önemli etkenlerden biridir. Uz. Dr. Duygu İbrişim,
Ramazan’da asitli içeceklerin neden olabileceği
zararlar hakkında bilgi verdi.
Vücudunuz susuz kalmasın
Serinlemek amacıyla için bu tür gazlı ve asitli içecekler sanıldığının aksine
içerdikleri yüksek tuz-şeker ve katkı maddeleri ile
vücudun yeterli suyu alamamasına aksine susuz kalmasına neden olmaktadır
Mide ve bağırsak problemlerine dikkat!
Ramazan’da uzun saatler aç ve susuz kalınmaktadır.
İftarda birden yenen yemeğe asitli içecekler de
eklendiğinde hastalık için davetiye çıkarılmış olur. Asitli ve gazlı özellikte
olmaları sebebiyle sağlıklı kişilerde bile mide ve
bağırsak problemlerine neden olabilir. Bunun yanı sıra; özellikle gastrit,
reflü, ülser ve kronik bağırsak hastalarında ise altta yatan hastalığın
alevlenmesini tetikleyebilirler.
Ülser kapınızı çalmasın
Midede yanma, ekşime, karın ağrısı, karında şişkinlik, gaz, bağırsak
hareketlerinde artma veya azalma en sık görülen etkilerdir. Sindirim sisteminin
iç yüzeyini döşeyen ve mukoza olarak isimlendirdiğimiz
örtücü tabakada tahriş ve yaralar (ülser) oluşturabilirler. Özellikle geçmişte
veya aktif sindirim sistemi hastalığı olanlarda, kan sulandırıcı ve sindirim
sistemi için irrite edici ilaçları kullananlarda ve yoğun alkol alan kişilerde
olumsuz etkileri daha belirgin olur. Bu etkiler mide-bağırsak kanamaları gibi
ciddi tablolar şeklinde olabilir.
Asitli içecek tüketimi kilo alımına neden olabilir
Yüksek şeker içerikleri nedeniyle önemli bir kalori kaynağı olan bu içecekler
insülin direnci ve obeziteyi kolaylaştırır. Daha çocukluk çağında bu
alışkanlığın başlaması genellikle ileriki dönemde artarak devam ederek, obezite
ve buna bağlı diyabet, kalp-damar ve karaciğer hastalıklarına erkenden davetiye
çıkarılması demektir. Asitli ve gazlı içeceklerin içerdikleri katkı maddeleri
sebebiyle uzun süreli ve sık tüketildiğinde toksik ve kanserojen etkiler
oluşturabilirler.
Unutulmamalıdır ki; en iyi içecek “Su”dur
Serinleme ve susuzluğu gidermek için tercih edilmesi gereken en sağlıklı
içecek sudur. Yaz döneminde günde en az 2 litre su tüketilmesine özen
gösterilmelidir. Sıvı açığının yerine konması ve böbrekler tarafından toksik
maddelerin uzaklaştırılması ancak bu şekilde olabilir. Taze sebze ve meyveler
içerdikleri vitamin ve mineralden zengin özsuları ile rahatlatıcı, antioksidan
özellikte ve susuzluğu gidermede yararlıdır. Doğal lif ve posaları bağırsakların
daha düzenli çalışmasını ve kan şekerinin daha sağlıklı seyretmesini
kolaylaştırırlar.
haberturk