ÜYE GİRİŞİ: Kullanıcı Adınız: Şifreniz: Şifremi unuttum Beni Hatırla ?  Üye Ol
ÖZEL HABER    SPOR    EĞİTİM    SEMİNER VE KURS    BEDEN EĞİTİMİ    SAĞLIK    OKUL SPORLARI    KPSS    VİDEOLAR
Ana Sayfa | Forum | Canlı Skorlar | BESYO | Haber Gönder | Künye | Spor ve Yaşam Dergisi | İletişim | Livescore
Manset Alti Haberleri
  FLAŞ HABER: Williams koltuğu Sirotkin in
Manset Alti Haberleri
Ayvanın faydaları nelerdir? Ayva çayı tarifi...
Akla gelen her vitamini içeren, bağışıklık sistemini demirden kalkan yapan ayva sayısız faydasıyla duyanları şaşkına uğratıyor. Son günlerin en çok konuşulan meyvesi ayvanın faydaları nelerdir? İşte, ayva çayı tarifi ve bilinmeyen faydaları...
Google+   Kategori: Sağlık
  Tarih: 24.11.2017
- Bu haber 172 kez okundu.

Ayvanın bolluğu kışın sert geçeceğinin alameti olarak görülür. Ayva aynı zamanda da kış aylarının getirdiği hastalıkların şifasıdır. Saymakla bitmeyecek ayva, hem meyve haliyle hem tatlısı hem reçeli hem de yemeklere harika bir garnitür olarak doğal mucizelerdendir. Bunun yanında ayva saymakla bitmeyecek faydaların da kaynağıdır. İşte, sağlığa fayda damaklara tat olan ayvanın faydalarıve ayva çayı tarifi...

Ayvanın faydaları

Meyveler hayatımızda çok büyük önem taşırlar. Her birinin sağlığımız açısından farklı meziyetleri vardır. Ayva da bu meyvelerden bir tanesidir. Ancak bize sağladığı faydaların karşılığında beklenen ilgiyi de alamamış bir meyvedir. Ayvanın kendisinin ayrı, suyunun ayrı, çekirdeğinin ayrı faydası vardır. Ayva da bol miktarda A, B ve C vitamini bulunmaktadır. Fosfor, bakır, sodyum, potasyum, çinko, demir, selenyum açısından oldukça zengindir. Sert yapısı ve keskin tadı sebebi ile beklenen ilgiyi alamamıştır.

Ayva aslen İran da ve Türkiye de yetişir. Ayrıca Türkiye dünyanın ayva ihtiyacının yüzde otuz beşini karşılamaktadır. Sadece Sakarya da yılda 610 bin yon, ayva veren ağaçlarımız var. Bununla birlikte, Marmara bölgesinde, İzmir, Zonguldak ile Batı Kara deniz bölgesinin bazı illerinde, Ankara çevresinde, Antalya ve Akdeniz Bölgesinin bazı illeri, ile Manisa ili ve kırsalında bol miktarda yetişmektedir.

Kış aylarının gelmesi ile meydana çıkan ayva, önemli bir sonbahar meyvesidir. Günlük C vitamini ihtiyacının dörtte birini tek başına karşılayabilir ve besin değerleri açısından oldukça sağlıklı bir meyvedir.

ayva faydaları

Ayvanın Besin Değerleri

Ayva, faydaları saymakla bitmeyen şifalı bir meyvedir. Ortalama 100 gram ayvanın, besin ve kalori değerleri şöyledir;

Su 83.8 gr, kalori 57, Kcalprotein 0.4 gr, yağ 0.1 gr, karbonhidrat 15.3 gr, kalsiyum 11 mg, demir 0.7 mg, fosfor 17 mg, potasyum 197 mg, sodyum 4 mg, A vitamini 40 mg, C vitamini 15 mg dır.

Ayrıca 100 gram bir ayva meyvesi;

- Günlük C vitamini ihtiyacımızın %25’ini,

- Günlük K vitamini ihtiyacımızın %4’ünü,

- Günlük A vitamini ihtiyacının %1’ini,

- Günlük E vitamini ihtiyacının %1’ini karşılamaktadır.

ayva nelere iyi gelir

Ayvanın faydaları nelerdir?

*Ayva kalbi kuvvetlendirir çarpıntıyı giderir.

*Ağız kokusunu giderir.

*Ayva balla tüketildiğinde ishal, kabızlık ve bağırsak enfeksiyonlarının giderilmesini sağlar.

*Hazımsızlığı giderir, mideyi ve bağırsağı kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir.

*Ayva kabuğu veya ayva çekirdeği kaynatılıp içilirse, idrar yolu iltihaplarına iyi gelir.

*Ayva grip ve soğuk algınlığını giderir.

*Ayva suyu böbrek ve idrar torbası iltihaplarına iyi gelir.

*Vücut gelişimini destekler.

*Ayva geç acıkmanızı sağlar bu da kilo kaybını destekler.

*Ayva ülser tedavisinde katkı sağlar.

*Ayva yaşlanma sürecini uzatır. Hücreleri tazeler.

*Ayva bulantı ve kusmaya iyi gelir.

*Kolesterolü dengeler.

*Ayva stresi azaltır. Stres kaynaklı beyin yorgunluğunu giderir.

*Ayva göz sağlığına iyi gelir.

*Karaciğere faydası vardır, damar sertliğinin oluşmasını engeller.

*Zihin açıcı özelliği ile hafızayı kuvvetlendirir.

*Burun kanamalarını keser.

*Ayva çekirdeği ve ayva suyu doğumu kolaylaştırır.

*Ayva vücudun terlemesini sağlar.

*Ağız içinde oluşan yaralara, boğaz iltihaplarına gargara yapılarak kullanıldığında iyi gelir.

*Ayva yaprağı çayı uykusuzluğu giderir

*Metabolizma sağlını korur.

*Ayva çekirdeği cilt sağlığına katkı sağlar ve yaşlanmayı geciktirir.

*Göğüs hastalıklarına iyi gelir.

*Ayva reçeli mideyi kuvvetlendirir, hazmı kolaylaştırır.

*Göz enfeksiyonlarına karşı, ayva yaprağı kaynatılıp,  soğuyan suyu ile  günde birkaç kez yıkanır.

*Ayva varise iyi gelir.

*Yorgunluğu ve bitkinliği önler

*Ayva hoşafı ağız yaraları ve akciğer veremine iyi gelir.

*Ayva suyu, aşırı adet kanamasını önler.

*Ayva suyu ve ayva çekirdeği kaynatılıp içildiğinde doğumu kolaylaştırır.

*Ayva çiçeği bal ile macun yapılıp yutulursa, baş ağrısını keser.

*Ağız içi yaraları ve boğaz iltihapları için, kurutulmuş ayvanın suda bekletilmesi ile elde edilen şurup gargara olarak kullanılırsa şifa verir.

*Kızgın tereyağında kızartılmış ayva püre halinde yenirse balgamı sökmede yardımcı olur, kalıcı ve kronik öksürüğe bronşite ve solunum sistemi hastalıklarına iyi gelir.

*Ayva cildi temizler, tırnakları parlatır ve olduğundan daha sağlıklı olmasını sağlar.

AYVA

Ayvanın zararları nelerdir?

Her besin fazla tüketildiğinde belli yan etkiler gösterebilirler. Ayva da fazla tüketildiğinde bazı sorunlara sebep olabilir.

1.Hamileler ayvayı mutlaka doktorlarına danıştıktan sonra tüketmelidirler.

2.İlaç kullanan hastalar da ayvayı tüketmeden önce doktorlarına danışıp öyle yemeliler.

3.Ayvanın çiğ tüketilmesi tavsiye edilir.

4.Yüksek tansiyonu olan kimseler ayvayı çok az miktarda tüketmeliler.

5.İshal sorunu olan kişilerin ayva yememeleri gerekir. İçerisinde bulunan lif sonucu ishal oluşumunu destekleyici özelliği vardır.

Ayva Yaprağı Çayı nasıl yapılır?

Ayva yaprağı bir demlik su içerisinde haşlandıktan sonra haşladığınız bu suyu dökülür. Ardından tekrar ayva yapraklarının üzerine su eklenerek kaynatılır ve biraz demlendikten sonra çay gibi içilebilir.

İçindeki suyu bittikçe üstüne yeniden su eklenerek çilebilir. 1 avuç ayva yaprağı ile yaklaşık 4-5 defa çay demlenebilir. Üstelik her demlemede aynı ıhlamurdaki gibi daha özlü bir çay olacaktır.

AYVALI IHLAMU TARİFİ

Ayvalı Ihlamur Çayı nasıl yapılır?

Malzemeler;

-75 gr. kadar ıhlamur

-Bir adet elma ( orta boy )

-Bir adet ayva ( orta boy )

-750 ml. Su

-Bir adet limon ( isteğe bağlı )

-Bir adet tarçın ( isteğe bağlı )

Yapılışı; Öncelikle birer çaydanlık alarak içine suyu ekleyin. Ardından suyu kaynatarak bir köşede bekletin. Meyveleri teker teker yıkadıktan sonra kaynayan suyun içerisine ekleyin. Suyu kısa bir süre tekrar kaynatın. Çok fazla kaynatmak meyvelerin besin değerlerini kaybetmelerine sebep olur bu sebeple hafif bir ısı yeterli olacaktır. Karışıma isteğe bağlı olarak bir çubuk tarçın ilave edebilirsiniz. Son olarak servisini yapabilirsiniz. Aynı şekilde isteğe bağlı olarak çayınıza limon sıkarak servis yapabilirsiniz.



17 Ocak 2018 Arkadaşına Yolla Yazıcıya Yolla
YORUMLAR

Adınız Soyadınız:  
E-postanız:   
Başlığınız:   
Yorumunuz:   
Lütfen kodu giriniz:   
     Tüm alanları doldurmanız gerekmektedir.
Facebook ile yorum yapınız.
Bunlar da ilginizi çekebilir
    Lisansı çıkartıldı, yeniden kadroda
    Masa Tenisi 1.2. ve 3. Kademe Antrenörlük Kursu
    Fransız hakem, tekme için özür diledi
    Güreş Aday Hakem Kursu
    Türkiye EURO 2024 için görücüye çıkıyor
    Genç Millilerimiz, Romanya ya gol yağdırdı
    Williams koltuğu Sirotkin in
    Halep ve Alexander Zverev 2. turda
    Avustralya Açık ta 2. gün sona erdi
    Fenerbahçe Doğuş, 12. galibiyet peşinde
    Halkbank, Levoranta yı konuk edecek
    Medipol Başakşehir tur için sahada
    Yakın Doğu nun rakibi Wisla CANPACK
    Galatasaray, Polonya deplasmanında
    Süper Lig den TFF 1. Lig e gitti
    Dakar Rallisi nin 9. etabı iptal edildi
    Trabzonspor Sosa yı KAP a bildirdi
    2020 UEFA Süper Kupa maçı için 9 aday
    Gaziantep Basketbol da transfer
    İşte ilk yarının en leri

Reklamlar: Çorum Voleybol | Etkinlik Paylaş | Masaj | Spor Akademisi | Spor Malzemeleri
KURUMSAL KATEGORİLER SOSYAL
Künye Spor Eğitim Seminer ve Kurs Facebook
Reklam Gündem Beden Eğitimi Sağlık Twitter
İletişim Teknoloji Özel Haber Okul Sporları İnstagram
KPSS Spor ve Yaşam Dergisi Videolar RSS
Copyright © 2006 Tüm Hakları Saklıdır