YE GR: Kullanc Adnz: ifreniz: ifremi unuttum Beni Hatrla ?  ye Ol
ZEL HABER    SPOR    ETM    SEMNER VE KURS    BEDEN ETM    SALIK    OKUL SPORLARI    KPSS    VDEOLAR
Manset Alti Haberleri
  FLA HABER: Fenerbahe rahat kazand
Manset Alti Haberleri
Yarndan itibaren sona eriyor!
i et, kyma, hazrlanm et karmlar ve et rnlerinde, farkl hayvan trleri kartrlmas uygulamas yarndan itibaren son buluyor. Yrrle girecek Tebli kapsamnda yer alan i krmz et, kyma ve hazrlanm krmz et karmlarnn retimi
Google+   Kategori: Salk
  Tarih: 04.03.2013
- Bu haber 150 kez okundu.

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanl’nn Trk Gda Kodeksi Et Ve Et rnleri Teblii yarn yrrle giriyor. Tebli ile i et, kyma, hazrlanm et karmlar ve et rnlerinin tekniine uygun olarak retilmesi, ambalajlanmas ve piyasaya arzna ilikin hususlar belirlenirken Tebli, i et, kyma, hazrlanm et karmlar ve et rnlerini kapsyor. Tebli, et ztleri, eritilmi hayvansal ya, donya tortusu, jelatin, tuzlanm veya kurutulmu kan, tuzlanm veya kurutulmu kan plazmasn ise kapsamyor.

-BYKBA VE KKBA HAYVAN ETLER BRBRNE KARITIRILABLECEK-
Tebli ile i et, kyma, hazrlanm et karmlar ve et rnlerinde farkl hayvan trlerine ait etlerin kartrlarak elde edilmesine ynelik genel hkmler de belirlendi. Buna gre bykba ve kkba hayvan etleri birbirleriyle kartrlabilecek. Kanatl hayvan trlerinden elde edilen etler birbirleriyle kartrlabilecek. Bu durumlar dnda farkl hayvan trlerine ait etler birbirleriyle kartrlamayacak. Ancak sadece retim teknolojisi gerei kanatl eti rnlerine krmz et veya ya kartrlabilecek. Bu Tebli kapsamndaki rnlerin retiminde mekanik olarak ayrlm etler kullanlamayacak.
-DNER ETLERE AYRILACAK-
Dner piyasaya sunulu ekline gre; yaprak dner, kyma dner ve kark dner olarak snflandrlacak. Yaprak dner, retiminde krmz et olarak sadece yaprak haline getirilmi i krmz etin kullanld dneri; kyma dner, retiminde krmz et olarak en ok yzde 90 orannda kymann ve en az yzde 10 orannda yaprak haline getirilmi i krmz etin kullanld dneri; kark dner, retiminde krmz et olarak en az yzde 60 orannda yaprak haline getirilmi i krmz et ve en ok yzde 40 orannda kymann kullanld dneri ifade edecek.
Kanatl eti dneri, piyasaya sunulu ekline gre retiminde kanatl eti olarak sadece yaprak haline getirilmi i kanatl etinin kullanld dneri "yaprak kanatl eti dneri" ile retiminde kanatl eti olarak en az yzde 60 orannda yaprak haline getirilmi i kanatl etinin ve en ok yzde 40 orannda kanatl kymann kullanld "kark kanatl eti dneri" olarak ikiye ayrlacak.
-ET VE ET RNLERNE BOZULMAYI BASKILAYACAK LEM VE MADDE UYULANMAYACAK-
Tebli ile i krmz et, i kanatl eti, kyma, hindi kyma, hazrlanm krmz et karmlar ve hazrlanm kanatl eti karmlar rn zellikleri de belirlendi. i krmz et, i kanatl eti, kyma, hindi kymas, hazrlanm krmz et karmlar ve hazrlanm kanatl eti karmlar, Gda Hijyeni Ynetmelii ve Hayvansal Gdalar in zel Hijyen Kurallar Ynetmeliinde yer alan kurallara uygun olarak elde edilecek. Bozulmu olmayacak, bozulmay basklayacak herhangi bir ilem veya madde uygulanmayacak.
Perakende iletmede son tketiciye sat aamasnda kyma, hazrlanm krmz et karmlar ve hazrlanm kanatl eti karmlar retimlerini takiben dorudan sat iin hazr ambalajl hale getirilerek gnlk olarak sata sunulacak. i krmz etler ve i kanatl etleri ise asgari hijyenik artlar gz nnde bulundurularak, Trk Gda Kodeksi Etiketleme Ynetmelii’ne uygun olarak sata sunulabilecek.
Tebli kapsamnda yer alan i krmz et, i kanatl eti, kyma, hindi kymas, hazrlanm krmz et karmlar ve hazrlanm kanatl eti karmlarn reten veya satan iyerlerinde farkl hayvan trlerine ait etler birbirinden ve dier gdalardan ayr olarak retilecek ve ayr olarak sata sunulacak.
-KEMK, KIKIRDAK VE SAKATAT KATILAMAYACAK-
Tebli kapsamnda yer alan i krmz et, kyma ve hazrlanm krmz et karmlarnn retiminde kemik, kkrdak ve sakatat katlamayacak. Sakatat sadece sakatat olarak piyasaya arz edilecek.
-DNERN YA ORANI YZDE 25 OLACAK-
Kymadan elde edilen hazrlanm krmz et karmlarnn ierdii ya oran ktlece en ok yzde 25 ve tuz oran ktlece en ok yzde 2 olacak. Dnerin ierdii ya oran ktlece en ok yzde 25, tuz oran ktlece en ok yzde 2 olarak uygulanacak. Dner retiminde hayvansal kaynakl olmayan proteinler, niasta ve niasta ieren maddeler ile soya ve soya rnleri kullanlamayacak. Ancak baharat kaynakl niasta ve bitkisel protein miktarnn toplamda yzde 1’i amamas gerekecek.
Dnerin raf mr piirilme sresi dahil en fazla 24 saat, dondurulmu dnerin raf mr en fazla 6 ay olacak.
-KANATLI ET KARIIMLARINDA YA MKTARI KTLECE EN OK YZDE 15 OLACAK-
i kanatl eti, hindi kyma ve hazrlanm kanatl eti karmlarna ait zel rn zellikleri ise yle olacak:
“Bu Tebli kapsamnda yer alan i kanatl eti, hindi kyma ve hazrlanm kanatl eti karmlarnn retiminde kemik, kkrdak ve sakatat katlamaz. Sakatat sadece sakatat olarak piyasaya arz edilecek. Hazrlanm kanatl eti karmlarnn retiminde farkl trlere ait kanatl etleri birbirine kartrlabilecek. Hazrlanm kanatl eti karmlarnda ya miktar ktlece en ok yzde 15 ve ba doku miktar ktlece en ok yzde10 olacak. Kanatl eti dnerinin ierdii ya oran ktlece en ok yzde 15, tuz oran ktlece en ok yzde 2 olarak uygulanacak. Kanatl eti dnerinin retiminde hayvansal kaynakl olmayan proteinler, niasta ve niasta ieren maddeler ile soya ve soya rnleri kullanlamayacak. Ancak baharat kaynakl niasta ve bitkisel protein miktarnn toplamda yzde 1’i amamas gerekecek. Kanatl eti dnerinin raf mr piirilme sresi dahil en fazla 24 saat, dondurulmu kanatl eti dnerinin raf mr en fazla 6 ay olacak. Kanatl kyma sadece kemiklerinden ayrlm i hindi etinden retilecek. Hindi kymann bileiminin Ek-1’de belirtilen zelliklere uygun olmas gerekecek. Hindi kyma retiminde dier kanatl hayvanlara ait etler kullanlamayacak. Hindi kyma sadece dondurulmu olarak piyasaya arz edilecek. Hindi kymada kalsiyum oran en ok 100 gr’da 14 mg dzeyinde olacak. i olarak retilecek hazrlanm kanatl eti karmlarnda kanatl kyma olarak sadece i hindi kyma kullanlacak ve dondurulmu olarak piyasaya arz edilecek. Kanatl kftede hayvansal kaynakl olmayan proteinler, niasta, soya ve soya rnleri kullanlamaz. Ancak baharat, ekmek ve galeta unu kaynakl niasta ve bitkisel protein miktarnn toplamda yzde 5’i amamas gerekecek.”
-SUCUA, PASTIRMAYA ET KAYNAKLI OLMAYAN PROTEN KATILAMAYACAK-
Fermente sucua, sl ilem grm sucua ve pastrmaya et kaynakl olmayan proteinler, niasta ve niasta ieren maddeler ile soya ve soya rnleri katlamayacak. Ancak baharat kaynakl niasta ve bitkisel protein miktarnn toplam ktlece yzde 1’i aamayacak. Dner ve kanatl eti dneri retiminde hayvansal kaynakl olmayan proteinler, niasta ve niasta ieren maddeler ile soya ve soya rnleri kullanlamayacak. Ancak baharat kaynakl niasta ve bitkisel protein miktarnn toplamda yzde1’i amamas gerekecek. Kftede ve kanatl kftede hayvansal kaynakl olmayan proteinler, niasta, soya ve soya rnleri kullanlamayacak. Ancak baharat, ekmek ve galeta unu kaynakl niasta ve bitkisel protein miktarnn toplamda yzde 5’i amamas gerekecek.
 
MLLYET


16 Ekim 2018 Arkada��na Yolla Yaz�c�ya Yolla
YORUMLAR

Adnz Soyadnz:  
E-postanz:   
Balnz:   
Yorumunuz:   
Ltfen kodu giriniz:   
     Tm alanlar doldurmanz gerekmektedir.
Facebook ile yorum yap�n�z.
Bunlar da ilginizi ekebilir
    Galatasaray'dan ''men iddialarna'' sert yant
    A Milli Futbol Takm umudunu kaybetmedi
    Antalya'da Dnya Bilek Grei ampiyonas heyecan
    Beikta'ta sakatlk oku!
    Lucescu'nun milli takm istatistikleri
    Nar kabuunun salmza faydalar nelerdir?
    Fenerbahe'de Cocu ilk 11'i deitiriyor
    PFDK ceza yadrd! Tam 975 bin 500...
    Galatasaray bugn CAS'a gidiyor
    Kupada kura heyecan
    mit Milli Futbol Takm'nn rakibi Macaristan
    G.Saray'n konuu Germani Brescia
    NBA'de yeni sezon balyor
    Ayhancan Gven'den ifte ampiyonluk
    Anadolu Efes sahasnda kazand
    zlem Becerek ve Halil Gkdeniz'den bronz madalya
    Toprak Razgatlolu, Arjantin'de 7. oldu
    Darafaka ilk galibiyetini aryor
    UEFA Uluslar Ligi'nde gecenin sonular
    Dnya ampiyonu harlk iin serada alyor

Reklamlar: orum Voleybol | Etkinlik Payla | Masaj | Spor Akademisi | Spor Malzemeleri
KURUMSAL KATEGORLER SOSYAL
Knye Spor Eitim Seminer ve Kurs Facebook
Reklam Gndem Beden Eitimi Salk Twitter
letiim Teknoloji zel Haber Okul Sporlar nstagram
KPSS Spor ve Yaam Dergisi Videolar RSS
Copyright 2006 Tm Haklar Sakldr