Dünya gazetesi yazarı Vahap Munyar, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ile beraber katıldıkları yayında sorulan sorulardan başkanın cevaplarını köşe yazısında aktardı.

"Takım bütçesinde düşme olacak"

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, harcama terbiyesinin geleceğini söyleyerek, "İster istemez harcama terbiyesi olacak. Yalnız, bu işler bir gecede olmuyor ama doğru yoldayız. Takım bütçesinde yüzde 20’lik bir düşme söz konusu olacak." dedi.

"En riskli kulüp Fenerbahçe"

Ali Koç, Fenerbahçe'nin UEFA'ya göre en riskli kulüp olduğundan bahsetti. Koç, "Ana başlıkta Avrupa’da sadece Fenerbahçe’nin net borcunun duran varlığından fazla olduğunu belirtmişler. Fenerbahçe, net borç sıralamasında Avrupa’da 6. sırada. Net borcun duran varlığa oranında Avrupa’da 1 sırada. Net borcun gelire oranında Avrupa’da ikinci sırada. Fenerbahçe, UEFA’nın değerlendirmesine göre Avrupa’da en riskli kulüp." ifadelerini kullandı.

Kulüplere sahiplik modeli

Yıllarca tartışılan sahiplik modeli hakkında görüşünü söyleyen Ali Koç, "İngiltere’dekine benzer bir 'Süper Lig A.Ş.' yapısı oluşmalı. Benim taraftar olarak gönlüm istemez ama sahiplik modeli olmadan bu iş yürümez." şeklinde konuştu.

Yayın geliri kaybı 564 milyon dolar

Yayın gelirinde yaşanan kayıplara değinen Ali Koç, "4 yıllık yayın geliri 2 milyar dolar olacaktı. Daha ilk yılında 35 milyon doların kesildi, döviz kuru sabitlendi. Yani, iş 'dakika bir, gol bir' gibi başladı. Sonra her dönem indirimler art arda geldi. 2021-2022 dönemi de hesaba dahil edildiğinde yayın gelirinde 564 milyon dolarlık kayıp söz konusu. İhalede yayıncı kuruluştan bir güvence alınmadı. Oysa böyle bir ihalede teminat mektubu alınmalıydı. Futbol kulüpleri olarak yayın gelirlerimizi bu kadar aşağı çeken kararlara sessiz kalmamalıydık. Belki de maça çıkmayarak tavrımızı göstermeliydik." diyerek sözlerini tamamladı.