2010-2011 Eğitim-Öğretim yılında uygulanan Okul Sporları Yarışma Talimatının “Lisansların Düzenlenmesi” başlıklı maddesinin (d) fıkralarında belirtilen hususlar doğrultusunda, geçtiğimiz yıl düzenlenen okul sporları yarışmalarında Futbol, Basketbol, Voleybol, Hentbol, Masa Tenisi, Eskrim vb. spor dallarından birini seçmiş ayrıca ikinci spor dalını Atletizm olarak işaretletmiş sporcu öğrencilerin aynı zamanda Kros yarışmalarına da iştirak ettikleri tespit edilmiştir.




Bu bağlamda, 2010-2011 eğitim-öğretim yılı yarışma talimatının Lisansların Düzenlenmesi başlıklı maddesinin (c) fıkrasında belirtilen Okul spor yarışmalarında her öğrenci tek branş seçmek zorundadır. Ancak seçtiği branşın yanında Satranç ve Atletizm branşlarında yarışmalara katılabilir. hükmü ile (d) fıkrasında belirtilen Kros, Atletizm branşının içerisinde yer aldığından Lisans çıkarırken sadece Atletizm yazılacaktır. Lisansında Atletizm yazan sporcu öğrenci kros yarışmalarında da yarışabilecektir hükmünün çelişki doğurduğu görülmüştür.





Bu nedenle, çelişkilerin ortadan kalkması ve uygulamada farklılık doğmaması için 2011-2012 eğitim-öğretim yılı yarışma talimatının Lisansların Düzenlenmesi başlıklı maddesinin (d) fıkrası Atletizm ve Kros lisansları ayrı ayrı çıkartılacaktır. Ancak lisansında Atletizm yazan sporcu öğrenciler Kros yarışmalarında da yarışabilecektir şeklinde değiştirilmiştir.




Buna göre, 2011-2012 eğitim-öğretim yılı okul sporları faaliyetlerinde bir sporcu öğrenci Atletizm veya Kros spor dalları dışında bir spor dalını seçmiş ise ikinci bir spor dalı olarak Atletizm veya Satranç spor dallarından birini seçecektir. Atletizm spor dalını ikinci dal olarak seçen sporcu öğrencinin üçüncü spor dalı olarak Kros yarışmalarına katılması mümkün değildir. Atletizm veya Kros spor dallarından birini seçmiş sporcu öğrenciler ise her iki branşta da yarışmalara iştirak edebilir.




Mahalli yarışmaların yukarıda belirtilen hususlar doğrultusunda düzenlenmesi gerekmekte olup; Kros yarışmalarını düzenleyen ve bu hususları yanlış uygulanan illerin Kros Grup yarışmalarına katılmaya hak kazanan sporcu öğrenciler arasında lisanslarını Atletizm veya Kros spor dalını seçerek çıkarmamış olanları kesinlikle grup merkezlerine göndermemeleri gerekmektedir. Aksi takdirde Kros Grup yarışmalarına iştirak etmek üzere grup merkezlerine gelen sporcu öğrenciler yarışmalara alınmayacaktır.




İrfan Çalışır