Bir de bunların dışında doğrudan B12 eksik olduğu için oluşan sıkıntılar vardır; B12 son derece yaşamsal bir vitamindir. B12 vücutta sadece kan yapımında kullanılmıyor aynı zamanda sinir sisteminin ve hüclerimizin sağlıklı gelişmesini sağlamak için de gereklidir sinir kılıflarında miyelin denilen bölgenin yapımına karıştığı için B12 eksikliğinde hastalarda sinir sistemiyle ilgili sorunlar yaşanmaktadır.

Sinirle ilgili sorunlar psikolojik sorunlar değil; omurilikten çıkan kollarımıza bacaklarımıza giden sinir uçlarından bahsedilmektedir. B12 eksikliği olan hastalarda başlangıçta ilk ortaya çıkan şikayetler genellikle ellerde, kollarda, bacaklarda, ayaklarda uyuşma, karıncalanma gibi durumlardır. Bu tür sorunu olan hastaları gören hekimler B12 yönünden hastaları değerlendirilirler. Tedavisi geciktirilmiş vakalarda sinir sistemiyle ilgili sıkıntılar ilerler.

Metabolizmanın sistemsel çalışması ve sinir sisteminin zarar görmemesi için B12 vitamini olmazsa olmazdır. B12 vitamini nelerde bulunur? İşte yanıtı...

YUMURTA: Tavuk ve kaz yumurtalarında B12 vitamini bulunur.

SÜT ÜRÜNLERİ: Süt ve süt ürünlerinde B12 vitamini bulunur.

CİĞER: Kuzu ciğerinde oldukça fazla B12 vitamini vardır.

BALIK VE DENİZ ÜRÜNLERİ: Omega 3 de barındıran balıklar oldukça değerlidir. Uskumru, somon, lüfer gibi balıklar bolca B12 vitamini barındırır.

KIRMIZI ET

sabah