Her beden eğitimi öğretmeninin geçmişinde uzman olarak yaptığı ya da ilgilendiği bir spor dalı muhakkak olmuştur. Benim için de voleybol bu tanıma giriyor. Çünkü, profesyonel oyuncu olarak bu spor branşını 7, amatör olarak da 4 yıl yaptım. Sporcu bir geçmişe sahip olmak, biz beden eğitimi öğretmenleri için önemli avantajlar sağlıyor. Öğrencilerimizin, sporcularımız gelişimlerini, ihtiyaçlarını ve taleplerini geçmişte yaşadığımız deneyimler sayesinde daha net görüp hızlı ve doğru kararlar alabiliyoruz. Bunu yaparken günümüz dünyasının sunduğu imkanlardan da faydalanıyoruz. Yani teknolojiden…

Eğitimci olarak bu sektöre girdikten ve uygulamalı olarak çalışmalarımda deneyim sahibi olduktan sonra anladım ki teknolojiyi kullanarak eğitimi kolaylaştırabiliyoruz.

Profesyonel voleybol oynadığım dönemlerde teknoloji bu denli gelişmemişti. Evet, bilgisayarlar vardı ancak tabletler gibi portatif cihazlar ve hızlı veri akışı sağlayacak programlar yoktu. Antrenörlerimizden aldığımız enformasyonlar hep sözlü ve yazılıydı. Dijital veri analizlerinden faydalanamıyorduk.

“Peki, bu teknolojiler bize ne gibi katkılar sağlıyor” diye sorabilirsiniz.
Size cevabım “zaman” olacaktır. Dünyada şu anda en değerli şey zamandır.

Teknoloji, kısa zaman dilimlerinde en değerli bilgileri, en etkin şekilde öğretmemizi sağlıyor. Bu noktadaki bilgilerimi size aktarmaya çalışacağım. Spor teknolojisinde kullandığım tüm ayrıcalıkları sizlerle düzenli aralıklarla paylaşacağım. Sizin ise kullanmanız gereken sadece tablet bilgisayar olacak.

Beden eğitimi dersimizde mental hazırlık, süreç ve değerlendirme işleyişinde aktardığımız ve öğrenilen bilginin daha kalıcı ve tam öğrenilmiş olması adına, teknolojiyi kullanarak öğrencilerimizin dikkatlerini çekip bu bilgininin içselleştirilmesini sağlamaktayız.

Teknoloji çağında artık tüm bireyler, özellikle öğrenci gruplarımız ve akranları okul dışı ve hatta okul içerisinde akıllı telefonlar, tabletler gibi teknolojik araçlarla uzun zaman geçiriyorlar. Biz beden eğitimcilerinin de amacı, öğrencilerimizin sevdiği çalışmalar ve uğraşlar üzerinden bilgiyi aktarmaktır.

Spor, bildiğiniz üzere her yaş grubundan bireylerin zevk alarak yaptığı bir alandır. Hatta okul içerisinde öğrenciler tarafından bir çok ders üzerinde daha çok tercih edilen ve keyifli olduğu düşünülen ya da yoğun bir ders sonrası sizi keyiflendirip bir sonraki çalışmanıza hazırlayıcı bir terapi gibi de görülebilecek bir bilimdir.

Spor bilimi, bu önemi nedeniyle teknoloji ile entegre olmuştur. Bunlardan birinden bahsetmek istiyorum. Ubersense isimli iPad ve andoroid uygulaması…

Bu uygulama, tüm spor branşlarından sporcularımızın temel tekniklerini analiz etmemizde bize çok önemli katkılar sağlıyor.

Sporcumuzun uyguladığı tekniğin videosunu çekip, tekniğini her açıdan yavaş bir ilerleme ile üzerinde durarak, hata ya da doğruyu görsel olarak sunup öğretmemize çok önemli destek oluyor.

Ubersense’e benzer uygulamaları ve çalışmaları anlatmaya devam edeceğim.

www.egitimdeteknoloji.com