Türkiye'de yelken denince akla gelen ilk sporculardan biri kuşkusuz Alican Kaynar. Türkiye'yi iki kez olimpiyatlarda başarıyla temsil eden, dünyanın dört bir yanında önemli işler başaran Kaynar, 2012 Londra ve 2016 Brezilya Olimpiyatları'nın ardından şimdi gözünü 2020 Tokyo'ya dikti. Başarılı yelkencinin en büyük hedefi Türkiye'ye yelkende ilk olimpiyat madalyasını kazandırmak. Ona göre bu amaç, çok uzak da değil. 

TRT SPOR'a konuşan Kaynar "Kariyer olarak yelkeni seçtiğim gün hedefimi Türkiye’ye yelkende ilk olimpiyat madalyasını getirmek olarak belirlemiştim. 2020’de bunu başarmayı hedefliyorum. Hazırlıklarımız kotayı aldığımız ilk gün itibariyle başladı. Esasında her yarış, her kamp bir şekilde bu organizasyona yönelik olarak gerçekleşiyor diyebilirim. Önceliğim 2019 yılında katılacağım yarışlarda da başarılar elde etmek ve 2020’ye en hazır şekilde katılmak. 2020’de başarı, benim için madalya olacak. Buna ne kadar uzağız sorusunun cevabı ise katılacak diğer sporcular kadar yakınız şeklinde olabilir" şeklinde düşünüyor. 

Son olarak Dünya Kupası'nın ilk ayağı olan Miami'de yarışan Alican Kaynar, yarışı genel klasmanda 16. sırada tamamladı. Geçen sene burada üçüncülük yaşayan Türk yelkenci "Miami yarışları tam olarak istediğim gibi geçti diyemem. Yarışlar çok az ve değişken rüzgarlarda gerçekleşti. Erken çıkış sonucunda ilk gün aldığım ceza puanı yarışmanın devamında da istediğim noktaya ulaşmada bana zorluk yaşattı" dedi. 

Miami'nin hazırlık programının bir parçası olduğunu belirten Kaynar, geçirdiği 12 günlük kamp döneminde performansının genel olarak iyi gittiğini ifade ediyor. 

 

2020'ye kadar önündeki yarışlar 

Alican Kaynar'ı 2020 Tokyo'ya kadar önemli yarışlar bekliyor. Bu yıl Atina’da yapılacak olan Avrupa Şampiyonası, Fransa’nın ev sahipliğinde Dünya Kupası finali ve senenin son organizasyonu Melbourne’deki Dünya Şampiyonası en önemli yarışlar.

Olimpik sporcu, Ağustos ayında Japonya’da Olimpiyat Oyunları test yarışmasına katılacak. 2020’de ise olimpiyatlar öncesi İspanya’da Dünya Şampiyonası ve Japonya’da gerçekleştirilecek olan Dünya Kupası Finalleri, sporcuyu olimpiyatlara hazırlayacak. 

Antrenmanlar ağırlıklı olarak Yunanistan'da

Alican Kaynar, antrenmanlarını İstanbul'da genelde Kadıköy'de gerçekleştiriyor. "Bizim sporumuzda tek bir lokasyona bağlı kalmak dezavantaj. Tabii ki İstanbul’da özellikle Anadolu yakasında antrenmanlarımızı yapma fırsatımız oluyor ama ağırlıklı olarak Yunanistan’da kamp dönemlerimi geçirdiğimi söyleyebilirim. Hem farklı deniz koşullarında hem de uluslararası sporcularla beraber kamp yapma imkanı sağlıyor" açıklamasını yapan Kaynar, yılın büyük bir bölümünü yurt dışında geçiriyor. 

Yelkene bir olimpiyat madalyası lazım

Peki Türkiye, yelken dünyasında nasıl bir konumda?

Olimpik sporcuya göre alınacak bir olimpiyat madalyası çok şeyi değiştirecek: "Türk yelkenciliğinin tarihine baktığımız zaman dünya klasmanında başarılı sporcularla karşılaşıyoruz fakat bu başarılar hep bireysel kalmış. Olimpiyatlarda alacağımız bir madalya ile yelkende düzenli olarak başarılı sporcular yetiştiren bir ülke olmanın ilk adımlarını atabiliriz. Bu aynı zamanda hobi olarak yapan sporcu sayısını da ciddi miktarda artıracaktır."

trtspor