Çim hokeyinin uluslararası turnuvalarda kadınlar ve erkekler için prestijli yarışmaları bulunmaktadır. Bu turnuvalar arasında Olimpiyatlar, Dünya Hokey Kupası, ve yıllık Dünya Kupası şampiyonluk turnuvası da bulunmaktadır.

Amaç, küçük sert bir topu ucu kıvrık bir sopayla sürerek karşı takımın kale­sine sokmak ve gol atmaktır. En fazla gol atan takım maçı kazanır. Oyun 25’er dakikalık iki devreden oluşur.

Ters tutulmuş bir bastona benzeyen hokey sopası yaklaşık 1 metre boyundadır. Bir ucu kıvrıktır. Sopanın bir yanı düzeltilmiş, öbür yanı yuvarlak bırakılmıştır. Vuruşlar için yal­nızca düz yan kullanılır. Hokey topu beyzbol ya da kriket topuyla aynı büyüklükte ve genellikle beyaz olur. Oyun, 91,4 metre boyunda, 55 metre genişliğinde çoğu zaman çimle kaplı dikdörtgen bir alanda oynanır. Her kalenin önünde yarım daire biçiminde bir “şut alanı” bulunur. Gol olabilmesi için rakip oyuncunun vuruşunu bu “şut alanı” içine girdikten sonra yapması gerekir.

Çim hokeyi tehlikesi az olan bir oyundur. Bunun da nedeni, oyun kurallarının rakibin engellenmesini ve oyuncuların birbirlerine dokunmasını yasaklamasıdır. Top ancak ho­key sopasıyla durdurulabilir ya da ilerletilebilir. Kaleci dışında hiçbir oyuncu topu elle ya da başka bir yolla durduramaz ve ilerletemez. Kalecinin, o da yalnızca kendi şut alanı içindeyken topa ayağı ile vurmasına ya da atılan topları elle durdurmasına izin verilir.

Top ancak hokey sopasıyla durdurulabilir ya da ilerletilebilir. Kaleci dışında hiçbir oyuncu topu elle ya da başka bir yolla durduramaz ve ilerletemez. Kalecinin, o da yalnızca kendi şut alanı içindeyken topa ayağı ile vurmasına ya da atılan topları elle durdurmasına izin verilir. Çim hokeyi 11’er kişilik iki takım arasında oynanır. Geleneksel sistemde, her takımda 5 hücum, 5 savunma oyuncusu ve 1 kaleci bulunur. Ama takımlar bu düzeni taktiklerine uygun olarak değiştirebilir. Çok hızlı bir oyun olan hokeyde oyunun izlenebilmesi açısından her iki alanda birer hakem bulunur.