Yeni yürümeye başlayan çocukların anne-babası olmak oldukça keyifli bir yanıyla da korkutucudur. Önceleri kendi isteklerini sadece ağlayarak ve oturdukları yerde elleriyle işaret ederek gösteren çocuklar artık daha özgür bir şekilde isteklerini gerçekleştirmeye başlarlar.  Hatta bazen küçük yumruklarını devreye sokma ihtiyacı güderler. Peki ya bu durum neden olur? Ya bu tür davranışları oyun alanına da taşırlarsa, bu hususta ebeveynler nasıl bir yol izlemeli?

Uzman çocuk psikoloğu Dr. Vanessa Lapointe, canı sıkılan bir çocuğun tepki olarak vurmasının, çocuğun büyüme süreci içerisinde normal bir davranış olduğunu şu sözlerle ifade ediyor: "Hemen hemen her çocuk bir noktada “karşısındakine vurma” gibi bir eylemde bulunabilir; bu sağlıklı, normal ve beklenen bir davranış. Hayatta sinir bozucu olan ve değiştiremediği şeylere tepki vermek gelişimsel olarak küçük bir çocuğun mesleğidir.” 


Peki ya anne-baba bu durumda ne yapabilir? 

Dr. Lapointe, saldırıyı durdurmak için "derhal" yapılabilecek bir şey olmadığını savunurken, anne ve babanın bu tür davranışları fark ettikleri süreç içerisinde yapması gereken şeyler olduğunu belirtti:

 

“Ebeveynler bu tür durumlarda, çocuklarına hem katı hem de nazik bir şekilde yanıt vermeliler. Örneğin “nazik elleri başkasına vurmak için kullanmayız”, daha sonrasında da "Sana “evet” yerine “hayır" dediğim için bana kızdığını biliyorum”, diyerek onu anladığınızı ifade edin.", diyor Dr. Lapointe. Çocukların kendilerini ifade etmelerinin önüne geçmektense, davranışlarının yatışması için onların bu küçük dürtülerine karşı sergileyeceğiniz tavırların önemli olduğunu da ekliyor. 

Yürümeye yeni başlayan çocuklarda, dürtü kontrolü kapasitesinin oldukça az olduğunu belirten psikolog doktor, istedikleri şeyi alamayıp hayal kırıklığı yaşadıklarında bunu bağırarak, ağlayarak, vurarak göstermelerinin beklenilen bir davranış olduğunun altını çizdi ve son olarak "Çocuğunuzun ilk davranışlarını şekillendirecek olan ebeveynlerin tepkileridir; büyümenin bir parçası olarak onlar, başta kendilerini ifade etmek için her türlü yolu deneyeceklerdir." ifadelerine yer verdi. 

pembenar