Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, tam kapanmaya ilişkin, "Hedefimiz 5 bin günlük vaka" açıklamasında bulundu.

Oktay, tam kapanmanın 19 Mayıs'a uzatılmasının gündemde olup olmadığına ilişkin soruya, "Verileri görürüz değerlendiririz ama şu anda bir uzatma gündemimizde yok." dedi.

NTV'de soruları yanıtlayan Oktay'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Toplam desteklerimiz 600 milyar TL'ye ulaştı.

Erciyes Üniversitesi aşının 3. fazına mayıs ayında başlayacak. Üçüncü dozu yerli aşı ile yapılmasını arzu ediyoruz."

Türkiye'de üretilecek aşıyı sadece Türkiye beklemiyor. Gönül coğrafyamız bizden daha yakından takip ediyor. 

YENİ ANAYASA TARTIŞMALARI

Anayasa uzlaşmasının önünü sistem tartışması tıkar mı?

"Ümit ederiz ki tıkmaz. Öyle bir anayasamız var ki 118 maddesi değişmiş. Her tarafı delik deşik. Yamalı bohçaya dönen bir şeye gidiyor. Maddeleri değiştiriyorsunuz ama arkadaki ruhu değiştiremiyorsunuz. Bu darbe anayasasıdır. Darbe ile gelen bir anayasadır. Arkasında bu ruh var. 

Biz istiyoruz ki, kendi ruhumuzu yansıtalım istiyoruz. Anayasa konusunda tüm kesimlerin tartışmasını ve uzlaşmasını istiyoruz. MHP bu çalışmayı yapıyor. Bir taslakla ilan ettiler. Açık şeffaf net bir şekilde sunuldu. Aynı çalışmayı biz de yapıyoruz. Sonuçlanmak üzere.

 

MHP'NİN TEKLİFİ

Bunlar değerlendirilecek. Biz bu çalışmadan dolayı mutlu olduk. Cumhur ittifakı olarak bir noktada birleşilebilir. Türkiye'nin geleceği için ciddi bir katkıdır. 

KANAL İSTANBUL PROJESİNDE SON DURUM

Kanal İstanbul sürecinde, bizim muhalefetin böyle bir "istemezük" problemi var. Montrö'yle de bağdaştırmaya çalıştılar. Bu anlaşma da su yolu anlaşması. Marmara bizim denizimiz boğazlar bizim boğazlarımız. Başka ülkenin bir söz hakkı yok! Birileri de haddini aşıp bildiri yayınlamaya kalkışıyorya... 

Kendi boğazlarımızdan neyin geçip geçmeyeceğine neden biz karar veremiyoruz?

Kanal İstanbul projesi sonrası da aynı anlaşma devam edecek. Ancak bu anlaşma imzalandığında 6 bin gemi geçerken, şimdi 45 binleri geçti. Boğazlar ne kadarını kaldırabilir? Yapılan bilimsel çalışmalar maksimum 25 bindir. Boğazın bu kaldırması mümkün değildir.

Ticari gemilerle ilgili hiç bir şekilde hakkımız yok. Bizim ihracatta 500 milyar dolarlık hedefimizden vazgeçmiş değiliz. Bizim de masrafımız var. Kanal İstanbul yeni bir ticaret fırsatı oluşturuyor. 

Haftalarca burada bekleyeceğine Kanal İstanbul'dan ücret karşılığı geçebileceksin. 

Son derece harika bir yapı ortaya çıkacak. Yeter bu kadar tartışma diyoruz. Bu yıl başlıyoruz. İlk köprünün yapımına başlıyoruz. Kimse korkmasın! Bu Türkiye'ye ilave bir fırsat sağlayacak. Türkiye'nin gelişmesine ve aynı zamanda bölge ülkelerinin gelişmesine fırsat sağlayacak. 

MISIR'LA NORMALLEŞME SÜRECİ

İlişkilerimizi geliştirme noktasında sonuna kadar açığız. Mısır'la 500 yıllık bir geçmişimiz var. Toplumlarımız arasında bağ hiçbir zaman kopmadı. 

Mısır bizim Doğu Akdeniz'deki münhasır ekonomik bölge sınırlarımıza saygı göstermiştir. Türkiye ile Mısır arasında ilişkiler koptu hiç bir zaman diyemeyiz. İstihbari anlamda hep görüşüldü.

KAYNAK: HABER7