Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim elemanlarının katılımı ile 31 Mayıs 2019 tarihinde düzenlenen toplantıda değerlendirmelerde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, eğitim sistemi içerisinde yaklaşık 1 milyon öğretmenin bulunduğunu ve 650 bin civarında formasyon almış beklemede olan öğretmen adayının olduğunu söyledi. Safran, ayrıca 95 eğitim fakültesinde okuyan 226 bin öğrencinin bulunduğu bilgisini vererek, Türkiye’de her yıl yaklaşık 5-6 bin öğretmen ihtiyacı bulunduğunu belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı olarak neler yapılabileceği konusunda çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Safran, ilk olarak ilgilenilmesi gereken en önemli konunun; öğretmen eğitimi olduğuna karar verdiklerini dile getirdi. Safran, ayrıca dünyanın hiçbir ülkesinde eğitim kalitesinin o ülkenin mevcut öğretmenlerinin kalitesinin üzerinde olamayacağına dikkat çekti.

“Bayramdan sonra pedagojik formasyonu kaldırıyoruz”

Öğretmenlerin mesleki gelişim motivasyonlarının yukarı taşındığı takdirde eğitimde ciddi bir kıpırdanma yaşayacağına inandıklarını söyleyen Safran, öğretmenler arasında yaklaşık 300 bin civarında çok iyi bir kitle bulunduğunu ve bunların çeşitli okullarda eğitimi bir şekilde götürdüklerini ifade etti. Bunun haricinde ikinci bir 300 binlik öğretmen kitlesi olduğunu da belirten Safran, bunların ise tamamen umudunu kesmiş olduğunu söyledi. Eğitim fakültelerindeki akademisyenlerin pedagojik formasyona harcadıkları emeğin yarısını öğretmen eğitimine harcamalarını istediklerini vurgulayan Safran, bayramdan sonra pedagojik formasyonu kaldıracakları bilgisini verdi.

MEB Personel