Kalp-şeker hastalıkları, yüksek tansiyon, saç dökülmesi, diş kaybı ve Alzheimer… Bunlar, yaşlandıkça hepimizin kaderi mi?
Uzmanlara göre bu sorunun cevabı; hayır! Aslında gençlik çağlarımızda 'hor' kullandığımız vücudumuzun bizden intikamı… VM Medical Park MersinHastanesi'nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Işık, sağlıklı yaşlanmanın sırlarını verdi...
 Kalp, şeker ve romatizma gibi hastalıklar önlenebilir mi?
Yapılan çalışmalar, damar sertliğinin öncüsü olduğu düşünülen yağ hücresi birikimlerinin çocukluk çağlarından itibaren oluştuğunu gösteriyor. Kötü beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşama bağlı olarak obezite sıklığının artması; koroner arter hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklara sebep olur. Gençlerin tuz ve şeker tüketimini azaltmaları, hazır gıdalardan uzak durmaları, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeleri, balık ve tam tahıllı gıdalar tüketmeleri, belirli miktarda ceviz, fındık, badem yemeleri, alkol ve sigaradan uzak durmaları gerekir.
 Saç dökülmesi ve diş kaybı her yaşlının kaderi mi?
Diş kaybı sebepleri arasında genetik faktörler, kötü ağız bakımı, çocuklukta geçirilen bazı hastalıklar, şeker ve karbonhidrat ağırlıklı beslenme tarzı yer alır. Yaşlanınca bu yönde sıkıntı yaşamamak için gençlik yıllarında diş bakımının iyi olması gerekir.
Saç dökülmesi sebepleri arasında genetik faktörler, stres, vitamin eksiklikleri, geçirilen birtakım hastalıklar, bazı ilaçların kullanımı, saç şekillendiricilerin fazla kullanılması, saça uygulanan kimyasal işlemler ve yaşlanma sayılabilir.

GÜNDE 7 SAAT UYUYUN 
 Menopoz ve andropozun sağlıksız yaşamakla bir ilgisi var mı?
Her kadın için doğal bir süreç olan menopoz, kadınların yumurtalıklarının işlevlerini yitirmesi sonucunda adetten kesilmesi durumudur.
Andropoz ise yaşın ilerlemesi ile beraber erkeklik hormonu olan testosteronun kandaki seviyesinin azalması ve buna bağlı ortaya çıkan şikâyetlerin oluşturduğu durumdur. Bu yüzden menopoz ve andropoz önlenebilir bir süreç değildir.
 Neler yaparsak yaşlanmayı geciktirebiliriz?
Yanlış beslenme alışkanlıklarını düzeltmek, omega-3'ün yeterli miktarda alınması, aşırı şeker tüketiminin engellenmesi; cildin yaşlanmasını yavaşlatır.
Hem yaşlanmayı geciktirmek, hem de algılama yeteneklerindeki azalmayı önlemek için en az yedi saat uyumak önerilir.

ALZHEIMER'DAN KORUNMAK İÇİN DANS EDİN!
NÖROLOJİ Uzmanı Dr. Bekir Özkaya, Alzheimer'dan korunmak için önerilerde bulundu... Alzheimer hastalığında koruyucu olabileceği düşünülen faktörler; zihinsel, sosyal ve üretici aktivitelerde bulunmak, kitap, dergi, gazete okumak, eş, dost ziyareti, satranç oynamak, bir müzik enstrümanı çalmak, dans etmek gibi aktivitelerdir. Cep telefonu, bilgisayar, TV gibi cihazların kullanımıyla bol radyasyona maruz kaldığımız şu günlerde, tüm bu zararlı etkenlerin hafızamız üzerinde nasıl bir etkiye yol açacağını kesinleştirebilmek için zamana ihtiyacımız var. Tüm bu etmenlere yoğun olarak maruz kaldığımız geçmiş 15-20 yılken, bizim tedavisini yaptığımız hastaların büyük çoğunluğu bu maruziyetin dışında yaşamış insanlardır.

sabah