Sitemize sizlerden gelen en çok sorulardan biri. Okul sporlarında görevli olan öğretmenlerin, hakemlerin, okul müsabakalarına öğrenci götüren yönetici ve öğretmenlerin ek ders durumu nedir? Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin aldığı kararlara göre okul sporlarında görevli öğretmenler okuldaki görevlerini yapmış sayılırlar ve ek derslerini alırlar.

İşte gerekçeli karar maddeleri:

Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin Karar

Ders görevinin yapılmış sayılacağı hâller;
MADDE 16- (1) Bir öğretim yılında 90 günü geçmemek üzere, bu Karar kapsamında bulunan personelden;
a) Bakanlıkça veya verilen yetki uyarınca valiliklerce yurt içinde düzenlenen her türlü eğitsel gezi, konferans, kurs ve seminerlerde görevlendirilenler; fiilen yerine getirdikleri bu görevleri süresince, görevlendirildikleri tarihte kendilerine verilmis ek ders görevleri varsa bu görevlerini yapmıs sayılırlar ve buna iliskin ek ders ücretleri kadrolarının bulunduğu kurumca ödenir. (21/07/2007 tarih ve 26589 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan değisik -b- bendi).
b) İl düzeyinde millî ve mahallî bayramların kutlamaları için kurulan hazırlık komitelerinde görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, millî ve mahallî bayramların hazırlık çalısmalarına katılan yönetici ve öğretmenler, söz konusu bayramların hazırlık çalısmalarına ve törenlerine sınıf veya okul bütünlüğünde katılan öğrencilerin öğrenim gördüğü eğitim kurumlarının yönetici ve öğretmenleri ile millî bayramlar nedeniyle tatil edilen günlerde ve bir ayda dört günü geçmemek üzere ayakta görülen tedavi nedeniyle ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karsılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmıs sayılırlar.

GEÇİÇİ MADDE 5- (1) Gençlik ve Spor Bakanlığınca yürütülen okul sporları, halk oyunları ve izcilik faaliyetleri kapsamında geçici olarak görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, görevlendirildikleri tarihte kendilerine verilmiş ek ders görevi bulunup bulunmadığına bakılmaksızın ulusal bayram ve tatiller ile cumartesi, pazar, yarıyıl ve yaz tatili de dahil olmak üzere fiilen görev yaptıkları her gün için 3 (üç) saat ek ders görevi yapmış sayılırlar ve buna ilişkin ek ders ücretleri kadrolarının bulunduğu kurum tarafından ödenir. Alınacak onayda görevlendirilen personelin adı, soyadı, unvanı, görevin mahiyeti, görev süresi ve diğer hususlar belirtilir.
(2) Birinci fıkra hükmü bu Karar’ın Resmî Gazetede yayımlandığı tarihi takip eden iki öğretim yılı ile sınırlı olmak üzere uygulanır ve bu kapsamda ek ders ücretinden yararlanan personele aynı günlerde asıl görevi için öngörülen ek ders ücreti ayrıca ödenmez.

2014-2015 e kadar karar geçerlidir.

Resmi Gazetedeki metin aynen şöyle; 

2 Birinci fıkra hükmü bu Karar ın Resmi Gazetede yayımlandığı tarihi takip eden iki öğretim yılı ile sınırlı olmak üzere uygulanır. 2012-2013 de yayınladığı için Takip eden öğretim sezonu ise 2013-2014 ve 2014-2015 dir.