Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bir yıl ertelenen organizasyonun açılışı, Japonya Ulusal Stadı'nda yapıldı. Törene, 2020 Tokyo Olimpiyatları'ndaki gibi seyirci alınmadı.

1964'ten sonra ikinci kez Paralimpik Oyunları'nı düzenleyerek bunu başaran ilk şehir olan Tokyo'daki etkinliğe, 161 ülke ve sığınmacılar takımının oluşturduğu 4 bin 400'den fazla sporcu katıldı.

 

Stada giriş yapan ilk sporcular, Sığınmacı Paralimpik Sporcular Takımı'nın üyeleri Alia Issa, Ibrahim Al Hussein, Anas Al Khalifa (Suriye), Shahrad Nasajpour (İran), Abbas Karimi (Afganistan) ve Parfait Hakizimana (Burundi) oldu.

“Kanatlarımız Var”

Açılış seremonisinde, sporcuların engelleri aşarak sınırları yeniden belirlemesini ifade eden “Kanatlarımız Var” teması işlendi. Ana tema doğrultusunda özel olarak hazırlanan koreografiler büyük beğeni topladı. Japon alfabesine göre belirlenen bayrak töreninde ülkemiz 95’inci sırada yer aldı.

Bayrağımız Havva Elmalı ile Mücahit Günaydın taşıdı

Oyunlarda 13 branşta 87 sporcuyla yarışacak Paralimpik Milli Takımı kafilesinin en önünde yer alan Havva Elmalı ile Mücahit Günaydın, Türk bayrağını taşıdı.

 

Doping skandalı sebebiyle oyunlara katılmasına izin verilmeyen Rusya'dan gelen sporcular, ülkelerinin bayrağıyla geçit töreninde yer alamadı.

Oyunlara bireysel olarak katılan Rus sporcular, madalya mücadelelerini, ulusal marşlarını kullanmadan Rusya Paralimpik Komitesi adı altında verecek.

Sporcuları, Taliban'ın yönetimi ele geçirmesi sonrası Tokyo'ya seyahat edemeyen Afganistan'ın bayrağı ise bir gönüllü tarafından taşındı.

Tokyo 2020 Organizasyon Komitesi Başkanı Seiko Hashimoto törende, “Oyunların, herkesin karşılıklı destek ve anlayış içinde özgür bir biçimde yaşadığı, her türlü engel ve ayrımcılıktan arınmış bir toplum inşa etmek için bir fırsat olacağını umuyoruz” ifadesini kullandı.

Uluslararası Paralimpik Komitesi Başkanı Andrew Parsons ise, oyunların düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları Açılış Seremonisinde bir ilke de imza atıldı. Yaz oyunlarından sonra paralimpikte de ülkelerin bayraklarını ilk kez iki sporcu taşıdı.

Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları Açılış Seremonisi, yaklaşık 3 saat sürdü.

 

Geçit töreninin ardından Japonya İmparatoru Naruhito, 5 Eylül'de sona erecek 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nı resmen başlattı.

Dans performanslarıyla devam eden seremoni, paralimpik oyunları meşalesinin yakılması ve havai fişek gösterisiyle tamamlandı.

trtspor