Türkiye'nin turizmde en büyük pazarlarından biri olan Rusya'ya yönelik diplomasi trafiği hızlandırıldı. Dün Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Sağlık Bakanlığı'ndan oluşan heyet Moskova'ya gitti. Bakan Ersoy Rusya'da salgından sorumlu Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova ile bir araya geldi.

Koronavirüs salgınındaki yüksek vakalar nedeniyle Türkiye'ye dönük uçuşları 1 Haziran'a kadar durduran Rusya ile yeni dönemin yol haritası masaya yatırıldı. Ulaşılan bilgilere göre, Türkiye'nin turizmde aldığı tedbirlerin aktarıldığı görüşmede, Bakan Mehmet Ersoy, Rus heyete bir sunum gerçekleştirdi.

 

Havalimanından otellere kadar turistin karşılaşacağı her noktada alınan tedbirlerin detaylı bir şekilde aktarıldığı görüşmede, turizm çalışanlarının aşılanma oranları hakkında bilgi verildi.

Edinilen bilgilere göre, turizm sektöründe SGK'lı çalışanların yüzde 80'inden fazlası aşı oldu. Mayıs sonuna tüm çalışanların aşılanacağı belirtiliyor.

HEYET İNCELEYECEK
Yetkililer, Rusya'da salgından sorumlu Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova'nın sunumdan etkilendiği belirtirken, "Golikova, görüşmede turizmde alınan tedbirlerin bu kadar kapsamlı olduğunu bilmediğini dile getirdi.

Turizm sektöründe alınan tedbirlerin kendisini etkilediğini ancak son kararın Rusya'daki Bilim Kurulu tarafından verileceğini bildirdi" ifadelerini kullandı.

HEDEF YEŞİLE DÖNMEK
Rusya, Türkiye'nin tam kapanmanın ardından vaka sayılarını 3'te bir oranında düşürmeyi başarmış olmasını takdirle karşıladı ancak uçuş izninin yeniden verilmesi için bu sayıların 5 binlerin altına inmesini talep ediyor. Aynı zamanda Türkiye'deki aşılanma oranlarının da yüzde 30-40'lara ulaşması bekleniyor.

Yetkililer, "Ancak 15 Haziran'dan itibaren izin çıkabilir. Rusya ile diplomasi trafiği aralıksız sürüyor. Sarı ışık yandı. Amacımız bunu yeşile döndürmek" açıklamasını yaptı.

AŞI MİKTARININ ARTIRILMASI TALEP EDİLDİ

Temaslarda ele alınan bir diğer başlık ise Rusya'dan aşı tedariği oldu. Türkiye ile Rusya, Sputnik V aşısının tedariği konusunda anlaşma sağlamıştı. İlk aşıların haziran ayının başında Türkiye'ye ulaşması bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve beraberindeki heyet, bu sürenin daha erkene çekilmesi, aşı miktarının artırılmasını temaslarda dile getirdi.

İSPANYA DA HAREKETE GEÇTİ

Pandemi döneminde Türkiye'nin seyahat edilmeye uygun olup olmadığını inceleyerek, turizmin tekrar canlandırılması için İspanya'nın Madrid, Barcelona, Valencia, Galicia, Melilla, Cantabria, Murcia şehirlerinden önde gelen 40 kişilik turizm profesyonelleri, Türkiye'ye geliyor. 26 Mayıs'ta ülkemizde bir hafta boyunca incelemelerde bulunacak olan heyet, Türkiye'de uygulanan sosyal mesafe kuralları, güvenli turizm belgesi, HES kodu ve PCR uygulamaları, müze ören yerleri ve otel-restoran gibi tesislerin güvenilirliğini video ve fotoğraflarla kayıt altına alacak.

TV'LERDE YAYINLANACAK
Heyetin çektiği bu görüntülere, İspanya'nın önde gelen TV kanalları ve gazetelerinde yer verilecek. Bu sayede, İspanya ve Türkiye arasında turizmin tekrar hareketlenmesi sağlanarak insanların seyahat etmeye teşvik edilmesi amaçlanıyor. Türkiye'de uzun yıllardır üst düzey turizm çalışmalarıyla ilgilenen Taner Aktaş, şöyle konuştu: "Turizm sektöründe hizmet veren binlerce insan var. Bu tarz teşvik edici organizasyonlar ülkemizin imajı ve güvenilirliği açısından önem ifade ediyor. Bu organizasyonda gelecek olan misafirlerimizi ağırlayacak olan otellerimize teşekkür ediyoruz. Misafirlerimizin çekeceği görüntülerle birlikte İspanya'da turizm haber portallarında ve canlı TV programında tanıtımı sonrası güzel bir seyahat trafiğinin yaşanacağına inanmaktayız. Bu ve benzeri teşvik edici organizasyonları diğer ülkelerle de yapmaya devam edeceğiz. Zor günlerin artık geride kaldığını düşünüyor 2021 sonbaharı itibarıyla uluslararası seyahat trafiğinin daha serbest bırakılmasıyla bu sorunların biteceğine inanıyoruz."

RUS FİRMASI BİLETLERİ SATIŞTAN KALDIRDI

Rusya’nın en büyük havayolu şirketi Aeroflot Türkiye yönlü, yetkililerin uçuşları hariç, tüm uçak biletlerini 2 Haziran’dan 30 Haziran’a kadar satıştan kaldırdı.

Rus haber ajansı Tass’ın aktardığına göre havayolunun sözcüsü Mikhail Demin, şunları söyledi: “Seyahatler haftalarca, bazen aylar öncesinden planlanıyor. Genel merkezin izin verdiği İstanbul’a haftada iki uçuş dışında, Haziran ayı için satışları durdurduk ve olası iptaller nedeniyle Türkiye’ye tüm uçuşları iptal ettik.”

Demin, ‘başka kararlar verilmesi halinde şirketin programı revize etmeye, gerekirse uçuş sayısını artırmaya ve açık satışlara hazır olduğunu’ ve ‘diğer havayolları gibi hükümet kararını beklediklerini’ sözlerine ekledi.

30 HAZİRAN’A KADAR UZATILDI İDDİASI

Şirket tarafından paylaşılan personel arasında mail paylaşımında Türkiye uçuşlarının iptal edildiği başlıkta yer aldı. Ayrıca, Rusya Hükümeti’nin Türkiye ile hava trafiğini 2 Haziran’dan 30 Haziran’a kadar askıya almasına ilişkin ifadeler bulunurken iptal ve iade prosedürülerinde nasıl yol izleneceği personel tarafından belirtildi.

KAYNAK: SABAH