Medipol'den yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Diyetisyen Gizem Topuzlu, hurmanın, içeriğindeki potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum, fosfor, çinko, ve bakır gibi mineraller ve B, A, C, D, K vitaminleriyle tam antioksidan deposu olduğunu belirterek, "Ancak sağlıklı bireyler günde üç taneyi geçmemeli. Diyabet hastaları ise ani şeker dalgalanmalarına karşı hurmayı süt, yoğurt ve kefirle tüketmeli." ifadelerini kullandı.

GÜNDE 3 TANEYİ GEÇMEMELİ

Hurmanın kuruyemiş veya süt, yoğurt ve kefir gibi süt ürünleri ile birlikte tüketilmesi gerektiğini bildiren Topuzlu, şunları kaydetti: "Hurmayı bu şekilde yemek özellikle şeker hastalarını ani kan şekeri değişikliklerine karşı korur. İftar sofralarının gözdesi hurma, içeriğindeki potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum, fosfor, çinko, ve bakır gibi mineraller ve B, A, C, D, K vitaminleriyle tam antioksidan deposu. Ancak sağlıklı bireyler günde üç taneyi geçmemeli. Diyabet hastaları ise ani şeker dalgalanmalarına karşı hurmayı süt, yoğurt ve kefirle tüketmeli. Ramazan döneminde oruç esnasında uzun süreli açlık sonrası kan şekeri dengesinin bozulur, dalgalanan kan şekeri bizi karbonhidrat içeriği yüksek besin grubu olan tatlılara yönlendiriyor. İftar sonrası bol kalorili tatlılar tüketmek yerine zengin besin değeri olan hurma tam bir kan şekeri dengeleyicidir.

KİLO KONTROLÜ İÇİN PORSİYONA DİKKAT

Kilo kontrolü için hurmayı tüketirken porsiyona dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Topuzlu, "2 orta boy hurma 1 porsiyon meyveye denk gelir ve yaklaşık 60 kaloridir. Gün içinde 2-3 adet hurma tüketilmesi uygundur." önerisinde bulundu.

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Antioksidan deposu olmasının yanı sıra, hurmanın hem kan şekerini dengeleyici etkisinin olduğunu, hem de yüksek lif içeriğiyle sindirim sistemini desteklediğini bildiren Topuzlu, "Cilt sağlığının korunmasında rol oynar, hücre yenilenmesiyle yaşlanmayı geciktirir. Potasyum kaynağı olan hurma, kan basıncı dengesini sağlamada yardımcı olur. Böylelikle kalp-damar sağlığının korunmasında rol oynar." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA