Ana Sayfa |  Beden Eğitimi  |  Resimler  |  KPSS  |  Videolar | Forum |  Email  | Sık Kullanılanlara Ekle

        Cimnastik

Zümre Tutanağı Cimnastiğin Tarihçesi
Zümre Tutanağı Genel Cimnastik
Zümre Tutanağı Cimnastikte Temel Duruşlar
Zümre Tutanağı Düzen Alıştırmaları

         En Son Eklenenler

Beden Eğitimi Yıllık Planları (yeni)

Beden Eğitimi Günlük Planları (yeni)

Satranç Günlük Planları

Beden Eğitimi Performans Ödevleri

2006-2007 II. Dönem Zümre Tutanakları

Yeni Müfredat Programı

1.2.3.4.5. Sınıf Dökümanları

Satranç Günlük Planı

Sporcu Beslenmesi

Antrenman Bilgisi

Spor Kulübü yönetmeliği, spor kulübü dosyaları

Spor Kulübü Karar Tutanağı

Spor Etkinlikleri Günlük Planları

Düzen Alıştırmaları

Spor Psikolojisi

Beden Eğitimi Performans Ödev Konuları

2006-2007 Tek. ve Tasarım Zümre Toplantı Tutanağı

Okumaya Geçenler İçin Okuma Metinleri

Çocuk Oyun ve Spor

Spor Sakatlıkları ve İlk Yardım

Atletizmde Uzun Atlama

Ana Sınıfı Yıllık ve Günlük Planları

2006 Yılı Yasaklanan Maddeler Dopingler

1.2.3.4.5. Sınıf Performans Ödevleri

Gençlik ve Spor

Okçuluk Tarihi ve Çeşitleri

Beden Eğitimi Öğrt. Hentbol'e Yönlendirilmesi

Hentbol Oyun Kuraları

Hakem El İşaretler

Henbol'un Tarihçesi ve Türkiyede Gelişimi

Türkiyede Yapılan Güreş Çeşitleri

Güreş'in Tarihçesi ve Türkiyede Gelişimi

Badminton'un Tarihçesi ve Türkiyede Gelişimi

Engelliler Arası Badminton Karşılaşması

Badminton oyun bilgisi

Badmintonun Temel Kuralları

Cimnastikte Temel Duruşlar

Cimnastiğin Tarihçesi ve Türkiyede Gelişimi

Genel Cimnastik

Aletizmde Atma

Atletizmde Koşular

Atletizmde Atlama

Atletizm'in Tarihçesi ve Türkiyede Gelişimi

Tenis Sporunun tarihçesi, temel kuralları

Yüzme Sporunun Tarihçesi ve Türkiyede Gelişimi

Yüzme Sporunun Kuralları

Yüzme Stilleri

Bir Yüzme Havuzunun Özellikleri

Futbolun Tarihçesi

Futbol oyun kuralları

Basketbolun Tarihçesi

Basketbol Kural Değişiklikleri

Basketbolda Pas ve Pas çeşitleri

Basketbol oyun kuralları

Voleybol'un Tarihçesi ve Türkiye'de Gelişimi

Voleybol Oyun kuralları, Hakem El İşaretleri

Hakem değerlendirme formu

Voleybolda Sakatlıklar

 

Atletizme dair herşey

 

Badmintona dair herşey

 

Basketbola dair herşey

 

Cimnastiğe dair herşey

 

Futbola dair herşey

 

Güreş'e dair herşey

 

Hentbola dair herşey

 

Tenise dair herşey

 

Voleybola dair herşey

 

Yüzmeye dair herşey

         Önemli Linkler





Sitemizi nasıl buldunuz?
Çok İyi
İyi
Normal
Kötü
Sonuçları görmek için



  :: GENEL CİMNASTİK


Cimnastik



            Birçok kişi gibi belki siz de cimnastiğin yeni bir spor dalı olduğunu sanıyorsunuzdur. Neden? Çünkü jimnastik yaşadığımız modern çağa daha uygun bir spor dalı. Uygulanması heyecan verici,uygulanması ise hayranlık uyandırıcı. Cimnastik insanların bireysel olarak mücadele etmesini sağlıyor (bireysel olarak, çünkü diyelim futbolda olduğu gibi, takımın bir parçası değilsiniz yada teniste olduğu gibi bir rakibiniz yok).

Cimnastiğin daha birçok özelliği ve niteliği var. Vücudun doğal hareketlerini kullandığından aşağı yukarı bütün kasların çalışmasının sağlıyor. Onun içinde cimnastikçiler tüm sporcular içerisinde en sağlıklı olanlardır. Bu hareketler ayrıca cimnastiği sanata bağlar, cimnastikçilerin vücutlarını kullanışları seyredenlere sanat tadı verir.

Ama cimnastiğin geçmişi bu modern görünüşüne karşın, binlerce yıl öncesine dayanır. Eski Yunanlılar ve Romalılar beden eğitimini en iyi biçimde uygulamışlar,Eski Yunan da yapılan olimpiyat oyunları birçok cimnastik hareketlerini de içermiştir.Yunan ve Roma çağlarından sonra ise,akrobat, profesyoneller ve savaşçılar dışında pek az kimse cimnastik ile ilgilenmiştir.

Orta Çağ’ da bu spor neredeyse unutulmuştur. Cimnastiğin doğuşu 18 ve 19. yüzyıllarda olmuş,Avrupa ‘da çok büyük profesyonel ordular kurulmaya başlayınca beden eğitimi yeniden önem kazanmıştır. Bu dönemde yaşamış olan iki büyük eğitimcinin modern cimnastik üzerinde büyük etkileri vardır: İsveçli Pehr Henrik Ling (1776-1839) ve Alman Friedrich Ludwing Jahn (1778-1852). Ling beden eğitiminin üzerinde dururken,Jahn bugün de kullanılan cimnastik aletlerini biçimlendirmiştir; beygir, halka, paralel ,barfiks.

İlk cimnastik kulübü 1850 ‘de Amerika ‘da kurulmuş, Uluslararası Cimnastik Federasyonu ‘nun (FIG) kuruluşu da 1881 de gerçekleşmiştir.1896 da ise modern olimpiyatlar başlarken seçilen yedi spor dalından birisi cimnastik idi, ama yarışmalara yalnızca erkekler katıldı. Kadınlar ilk olarak 1928 olimpiyat oyunlarında yarıştılar. Günümüzdeki her olimpiyattan önceki ve sonraki yıllarda yapılan dünya şampiyonaları 1934 te başladı.her yıl tekrarlanan dünya kupalarının ilki ise 1975 te yapıldı.

1960 tan bu yana televizyon yayınları bütün dünyada cimnastiğin yayılmasını sağladı ve 1972 Münih olimpiyatlarında izlenen, Sovyetlerin on yedi yaşındaki sporcusu Olga Korbut milyonların sevgisini kazandı, elde ettiği başarılardan çok kişiliğiyle 1970 ler de cimnastik sporunun adeta patlamasına sebep oldu.

1976 Montreal olimpiyat oyunlarında ise bir Rumen cimnastikçi Nadia Comaneci,Olga ‘yı gölgede bıraktı. Ondört yaşındaki bu küçüçük kız birkaç kez değil tam yedi kez tam not aldı.

Başarılı bir sporcu olmak ve yarışmalara katılmak istiyorsanız bu çalışma size teknik hareketler üzerine bilgiler verecektir. Ama önce bir cimnastik kulübüne girmelisiniz. Oturduğunuz semtte yada okulunuz da böyle bir çalışma olabilir. kulübler genellikle doludur, bir süre beklemek zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca vücudunuzun cimnastik sporuna yatkın olup olmadığının tespiti için bir testten geçirilebilirsiniz. Bir cimnastik kulübüne üye olduktan sonraki gelişmeniz ise kendinize bağlıdır.zirveye çıkmak kolay değildir. Çok çalışmayı gerektirir,ama iyi ve bilgili bir çalışmayla hem eğitiminizin her anından hem de girdiğiniz her yarışmadan zevk alır duruma geleceksiniz.

1.HAZIRLANMA

Bütün ünlü cimnastikçiler hep aynı şekilde başlamıştır. Zamanlarının büyük bir bölümünü hazırlayarak ve temel hareketleri öğrenerek geçirmişlerdir. Erkekler için altı alet (yer, kulplu beygir, halka, atlama, paralel, barfiks) ve kadınlar için dört alet (atlama beygiri,asimetrik bar, denge,yer) cimnastikçilerin hünerlerini göstermeleri için seçilmiştir ve bunların hepsinde yarışırlar. Onun içinde cimnastiğin temel hareketlerini çok iyi öğrenmek gerekir.

Ancak bundan sonra hareket yada hareket dizinlerini güvenle yapabilirsiniz. Başlangıçta temel hareketleri iyice öğrenmeden ileri derecedeki hareketleri yapmaya kalkışırsanız yarışmalarda hep kötü sonuçlar alırsınız. Genç bir cimnastikçi olarak ne gibi özelliklere sahip olmalı ve vücudunuzu hazırlarken neleri amaçlamalısınız? Önde gelen cimnastik antrenörleri,bu sporu seçmek isteyen gençlerde öncelikle, uygun bir vücut yapısı ararlar. Cimnastikçi ince yapılı, düzgün ve dik duruşlu olmalıdır.

Güç ile ağırlık dengesi de önemlidir; örneğin ağır bir vücut ve kısa kollar önemli bir engeldir, çünkü kollara büyük bir güç binecektir. Buna karşılık gene örneğin, uzun parmaklar barın kavranmasında cimnastikçilerde aranan özelliklerdendir. Uygun yapının yanı sıra hareket hızı, sıçrama yeteneği, özellikle kızlarda ritm ve denge duygusu da çok önemlidir. Ayrıca bütün cimnastikçilerin organlarının uyum içinde çalışmasını sağlayan doğal eşgüdüm yeteneğine sahip olmaları gerekir.

Cimnastikçilerin başarılarında bazı zihinsel niteliklerde büyük rol oynar. Örnek bir cimnastikçi hareketler sırasında çok iyi konsantre olabilmeli ve hızlı düşünebilmelidir. Bazı hareketler ise bayağı tehlikelidir; onları uygularken cesaret önemlidir. Hepsinin üstünde de,örnek bir cimnastikçi sakatlıklar gibi , formsuzluklar gibi, tatsız dönemleri, umut kırıklıklarına düşmeden,kendine güvenini yitirmeden atlatmaya başaracak kadar inançlı ve kararlı olmalıdır.

Vücut hazırlanırken şunlar amaçlanmalıdır;

Yumuşaklık, hareketlerin getirdiği esnekliği sağlayabilmek için
Güç,
hareketleri yapabilmek, vücudu taşıyabilmek için
Vücut gerginliği,
sırtta, karında, bacaklarda, kaba etlerdeki kasları gerebilmek, böylece belli hareketlerdeki zedelenmeleri önlemek için
Dayanıklılık,
hareketleri yaparken çabuk yorulmamak için

Bu özellikleri kazanırsanız iyi bir cimnastikçi olma yolundasınız demektir. Böylece ciddi antrenmanlara hazır hale gelirsiniz.

1.1.Emniyet

Cimnastikte antrenmanın tam emniyet içinde yapılması çok önemlidir. Emniyet sağlanması için gerekli kurallar şunlardır:

1-Antrenörünüzün söylediklerini dikkatle dinleyin ve aynen uygulayın
2-Antrenman sırasında şakalaşmayın
3-Ellerinizi rahat kullanmanızı engelleyecek,sizin yada antrenörünüzün görüş olanaklarını kısıtlayacak şeyler giymeyin 4-Antrenmanlar yada yarışmalar sırasında üstünüzde (yüzük, saat, gerdanlık vb. ) takılar bulunmasın
5-Gözlük takmak zorundaysanız gözlüğünüzü sıkıca bağlayın
6-Ellerinizi her zaman tebeşir tozuyla ovalayarak kuru tutun. Cimnastik salonlarında magnezyum karbonat tozu kullanılır ve bu toz teri tamamıyla emdiği için ellerin kayması engellenmiş olur.
7-Yanınızda yetkili bir öğretmen yada antrenör olmadan antrenmanyapmayın.

konunun tamamını indirmek için....

Paylaşmak isteğiniz dökümanlarınız var ise;

Sitemizin ana sayfasında Dosya Gönder bölümüne tıklayınız ya da

webkerem@hotmail.com

email adresine gönderin biz sizin adınıza yayınlayalım.