Fenerbahçe Başkanı Ali Koç açıklamalarda bulundu..

Başkan Koç'un açıklamalarından satır başları şu şekilde;

"Aylardır sistematik şekilde 2010-2011 şampiyonluğuyla ilgili söylem ve eylemlerle uğraşıyoruz. Herhangi bir takımın şampiyonluğu bizi ilgilendirmez ancak hiçbir şampiyonluk, kuralları ve hukuku çiğneme hakkı vermez. Kaybetmenin ve rekabet etmenin de bir asaleti vardır."

"2010-2011 şampiyonluğumuza göz diken kulübe ve garip duruşuna cevap vermeden önce 3 hatırlatma yapmak istiyoruz. İlki, Sayın Cumhurbaşkanımızın konuya dair duygu ve düşünceleri... Fenerbahçe, tek başına camiası ve taraftarıyla mücadele vermiştir."

"İkinci bilgi, 2016 yılında Cumhurbaşkanlığı'nda yayınlanan bilgi. Bu şemada, 15 Temmuz'a giden yolda sözde şike davası da bulunuyor."

"Üçüncü başlık ise, İçişleri Bakanlığı tarafından, Fenerbahçe Kongresi Üyesi İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu'nun yazdığı kıtaptır. Örgütün yargı yapılanması aracılığıyla hukuksuz biçimde yönetilen Ergenekon, Balyoz, Şike gibi kumpas davalarıyla sansasyon yarattığı anlatılıyor."

"Kupa müzemizde duruyor"

"Trabzonspor'un yöneticilerine sesleniyorum. 3 Temmuz'un bir kumpas olduğu tüm mahkemelerce kanıtlanmıştır. Başvurdukları her kapından ret yediklerini de hatırlayalım. CAS, UEFA, FIFA, İsviçre Federal Mahkemesi kararları... Her mahkemeye gittiniz, kapı kapı dolaştınız. Avukatlara dünyanın parasını harcadınız. Bazılarının zaman içinde FETÖ'cü avukatlar olduğu da ortaya çıktı. Camianıza sahte umut pompaladınız. Sayenizde hayali şampiyonluk vadeden yöneticiler gördük. Hiçbir girişiminizden sonuç alamadınız. Alsaydınız bu kupa, bu müzede durmazdı."

"Bugün hala bu gerçeklere rağmen 2010-2011 şampiyonuyuz diyerek kendinizi kandırıyorsunuz. Bir an evvel camianızı gerçeklerle tanıştırın ve onları gerçeklere alıştırın."

"Kurallar farklı mı işliyor?"

"Konusu suç teşkil eden, suçu ve suçluyu teşkil eden bir pankart asıldı. Bu cesareti nereden buluyorsunuz? Neye güvenerek yapıyorsunuz? Amacınız nedir? Kulüp yönetiminin bu durumdan haberinin olmaması söz konusu değildir. Maçın Federasyon Temsilcisi'nin haberinin olmaması, üstlerine iletlememesi, yöneticilerin bilgisinin olmaması mümkün değildir."

"Bu yapılan, kurul ve hukuk tanımazlığın, kendini ayrıcalıklı hissetmenin bir örneğidir. Taraftarına 'silahsız sevinin' çağrısında bulunup, o maçta silahlı bir pankartı oraya asmak, sadece dizginlenmeyen Fenerbahçe kompleksinizin parçası değil, tam bir akıl tutulmasıdır. Hiç kimse "durun, ne yapıyorsunuz?" diyemedi mi?"

"Bizim stadımızdaki pankartta, 12 yaşında Ferdi Kadıoğlu hayranı bir çocuk 'Formanı alabilir miyim?' diyor. Stat girişinde bu pankartta ne yazdığı anlaşılmadığı için izin verilmemişti. İstanbul'da istisnasız uygulanan kurallar, söz konusu Trabzon olunca kural tanımazlık... Emniyet Müdürlüğümüzün kuralları, şehirlere göre farklı mı işliyor?"

"Maçta açılan paçavradaki aşağılık mesajlar açıktır. Bu mesajı yollayanların selamını geçmişte olduğu gibi bugün de aldık, bir kenara not ettik. Bu camia, başında kim olursa olsun kudretiyle, gücüyle, taraftarıyla bu işlere müsaade etmez. Her kurumdan buldukları kullanışlı maşaların maskelerini düşürür ve dimdik ayakta kalırız. Devletimin en üst seviyesindeki insanlara sesleniyorum; Artık durumların bu seviyeye gelmesine müsaade etmeyin."

"Tüm paydaşları etkiliyorsunuz"

"Ne yazık ki maçta ve kutlamalarda verilen görüntüler, sanki devletimizin de bu kutlamaların bir parçası gibi algılanmasına ne yazık ki sebebiyet verdi. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere tarafsızlığa son derece önem veren siyasetçilerimiz vardır. Yüksek Divan Kurulumuza Cumhurbaşkanımız şeref verdiğinde maçımız vardı, sadece Avrupa maçları için hassasiyet göstereceğini söyledi. Buna sebebiyet veren Sayın Bakanlarımıza sesleneceğim."

"Bir takıma gönül vermeniz son derece normaldir ancak son yıllarda Trabzonspor'u tutan bakanlarımız, milletvekillerimiz, belediye başkanları ve devlet görevlilerinin açıkça şampiyonluk dilemeleri, bu camianın kendini ayrıcalıklı hissetmesine sebep oluyor. Türk futbolunu yönetenler üzerinde etki ve baskı yaratarak, futbolun tüm dinamiklerini alt üst ediyorsunuz. Türk futbolunun başta TFF, kurullar ve hakemler olmak üzere tüm paydaşlarını etkiliyor, baskı altında bırakıyorsunuz."

"Bana, hakemlere neden sahip çıktığımı soruyorlar. En çok zarar gören kulüp biziz. Hakemlere sahip çıkmıyoruz. Biz TFF'nin yozlazmış yapısına karşıyız. Herkesin bilip de kimsenin ifade edemediği bir şey var; Esas tehlike, TFF'nin Trabzon hakimiyetine geçirilme, Trabzonlulaştırılma çabalarıyla karşı karşıya olduğumuz gerçeğidir."

Buna 'dur' diyebilecek kimse yok mu?

"Tabii ki diğer takımları tutan siyasetçilerimiz var ancak onların, devletin ağırlığına yakışan duruşları, söz konusu Trabzonspor olduğunda sergilenmiyor. Hangi takımın bakanı ve milletvekilini, Beşiktaş, Galatasaray, Başakşehir maçlarında böyle gördünüz? Sanki Trabzonluların menfaati her şeyin önündeymiş gibi bir durum ortaya çıkıyor. Tüm ülkenin bakanları olarak, bu ülkenin hassasiyetlerini bilenlerin, 7 yıldır faili bulunamayan suikasti, FETÖ'nün yaptıklarını tasdikleyen bu pankartı nasıl karşıladıklarını merak ediyoruz."

"Maçta, şampiyonluk heyecanıyla fark etmemiş olabilirsiniz. Sonrasında doğan infiali fark etmişsinizdir. Neden toplumu rahatlatacak bir adım atmadınız? Bu yapı, söz konusu Fenerbahçe olunca mı meşrulaşıyor? Bu sorumsuzca davranışlarda çorbada tuzu olan herkese söylüyorum; Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere devletimizin FETÖ ile cansiperane mücadelesine gölge düşürmüyor musunuz? Buna dur diyebilecek kimse yok mu?"

"Trabzonspor'un pervasızca sergilediği bu tutum, hadsizlik ve şımarıklığın, sahip oldukları koruma kalkanıyla sağlandığını belirtmek istiyorum. Trabzonspor, uzun yıllardır şampiyon olamadı. 2010-2011'de bize kaybettikleri şampiyonluğun acısını hala hazmedemediler. Yıllar içinde bugünün altyapısı hazırlandı. Bir kez daha yaklaşıp, kendi panikleri ve hatalarıyla 2019-2020 sezonunda şampiyonluğu kaybettiler."

"O şampiyonluktan sonra rakiplerini tebrik etmek yerine TFF'ye, sisteme, Başakşehir'e saldırdılar. Lobi yaparak bu sezonun altyapısı hazırlandı. Hakemlere kimse direkt olarak nasıl maç yöneteceğini söylemez ancak siz sistemi kendinize yontarsanız, TFF'nin tüm kurulları bilinçaltı sorunlar yaşamaya başlarlar."

"TFF'deki Trabzon ağırlığını herkes biliyor ama konuşamıyor"

"Onlar, kendilerine zarar gelebileceğini bildikleri için yönetimin istedikleri kalıba girerek müsabaka yönettiler. Türk futbolu maalesef saha içinden ziyade saha dışı kurallarla yönetilmektedir. Bu realite ve sonuçları, her geçen gün artan şekilde önümüze gelmektedir."

"Attığı her adımda skandal yaratmaya doymayan ve legalliğini vicdanlarda yitirmiş bir federasyondan bahsediyorum. TFF'deki karar süreçlerinde Trabzon ağırlığı, herkesin bildiği ama kimsenin konuşmadığı bir unsur."

"19 Eylül 2015, Trabzonspor-Galatasaray maçı... Top Denayer'ın eline çarpıyor, hakem Cüneyt Çakır görmüyor. Dünyanın her yerinde ve her seviyede maç yöneten Cüneyt Çakır, 1612 gün Trabzonspor maçına atanmamış. 2019-2020'de 2-2 biten Alanyaspor-Trabzonspor maçı... Sayın Başkan maçtan sonra sahaya atlamış, hoş olmayan görüntüler vermiş, fiziki saldırıda bulunulmuştu. En az 6 ay ceza alması gerekirken sadece 15 gün ceza aldı."

"27 Eylül 2021, Trabzonspor-Alanyaspor maçı... Maç 1-1 bitiyor. Hakem, görülmemiş şekilde hakemliği bıraktırılan Halis Özkahya. Haklı bir kırmızı kart veriyor, sonra Trabzonspor çok ağır ve saldırgan bir açıklama yapıyor. Bu açıklamaya TFF cevap dahi veremedi. Fenerbahçe'nin her açıklamasına saatler, dakikalar içinde cevap veren bu korkak zihniyet, bu açıklamaya cevap dahi veremedi."

"Türk futbolunun en büyük tehditlerinden biri bu düzendir"

"Niye böyle sert bir çıkış yapıyorlar, biliyor musunuz? Çünkü bundan sonraki ilk iç saha maçları Fenerbahçe'ydi. Atama için baskıyı kurdular, son derece tecrübesiz ve yetersiz bir hakem atanıyor ve neler olduğunu hepiniz biliyorsunuz."

"Disiplin kararları temsilciler üzerinden temellenir. Temsilci, o gece raporu yazar. Avukatlar, gelen rapora göre hiç dokunmadan PFDK'ya sevk ederler. Bu sevklere göre cezayı PFDK belirler. Adalet olmayınca garip, standardı olmayan, saçma sapan cezalar ortaya çıkar."

"Türk futbolunun en büyük tehditlerinden biri bu düzendir. Bu sistemden bıkmış dürüst ve iyi insanlar var. Görünmeyen problemler, ne kadar reform yaparsanız yapın kara düzenlerini devam ettirmektedirler. Bundan yararlanmaya çalışan kulüp de söz konusu."

"Tatil etse, kimse bir şey diyemez."

"Trabzonspor-Gaziantep maçındaki hakem alıkoyma olayını hatırlarsınız. Buna sebebiyet veren arkadaş 1 yıl ceza aldı. 6 aydan fazla ceza alan kimse hiçbir kurulda görev alamaz. Bu kişi başvuruyor ve sessiz sedasız dosyası temizleniyor. Şimdi de bundan sonraki başkan olarak düşünülüyor."

"Fenerbahçe'nin şike yaptığına dair paylaşım yapan biri Temsilciler Kurulu üyesidir. Bu kişileri tavsiye eden insanları söylesem hayret edersiniz. Bu kişi aynı zamanda bir bakanımızın da iletişim danışmanıdır."

"Cumartesi günü oynanan maç kafa kafaya gidiyordu, rakip takım da kazanabilirdi. Adana Demirspor maçında yaşananları hatırlayın. Bu, yıllarca taşıdıkları bagaj ve paniklemenin ürünüdür. 8 puan, üç hafta kala 6 puana inecekti. Adana'daki penaltıya kimse penaltı diyemez. Cumartesi günü taraftarlar sahaya daldılar. Antalyaspor Başkanı'nın söylemlerine göre birkaç sporcusu darp ediliyor. Normalde hakemin soyunma odasına giderek maçı tatil etmesi gerekir. Tatil etse, kimse bir şey diyemez."

"Hakemlerin bitirdiği maçların örnekleri var"

"Son dakikada Antalyaspor gol atsa, sahada neler olacağını düşünebiliyor musunuz? Antalyalı oyuncular binlerce insanın arasında kalınca nasıl bir psikolojiye girmişlerdir? Gol atacakları varsa da atmazlar. Antalyaspor'un dik duruşunu ve mücadelesini tebrik ediyorum. Türk futbolunu büyük bir kaosun eşiğinden döndürdüler. Bu futbol konjonktüründe o maçı tatil edebilecek bir tane hakem var mıdır?"

"2013-2014 sezonu, Beşiktaş-Galatasaray maçı... Seyircilerin sahaya girmesi nedeniyle hakem maçı tatil etti. Beşiktaş'a 4 maçlık seyircisiz oynama cezası verildi. Bir de hükmen kaybettiler. Kadıköy'de oynanan kupa maçı... Saha olayları nedeniyle tekrar oynanmak üzere iptal ediliyor. Fenerbahçe'ye 3 resmi maç seyircisiz oynama cezası ve 1 milyon TL ceza veriliyor. Örnekleri var."

"Biliyorsunuz, Trabzonspor-Beşiktaş maçıyla ilgili kural hatası başvurusu var. Başvuru yapıldı, reddedildi. 7 gün Tahkim süresi vardı ve o süre dolmamıştı. Başvuru sonuçlanmadan, Antalyaspor maçında yaşanan olaylarla ilgili temsilci raporlarına bakılmadan, yangından mal kaçırır gibi TFF, maç bittikten tam 5 dakika sonra Trabzonspor'a kutlama mesajı yayınlıyor. Aklı çalışan insanlar olarak haksızlık, haksız rekabet, kayırma olduğunu söylesek yanlış mı olur? Hangi lig bitmeden köprüye bayrak asıldı?"

"TFF'nin T'si Trabzon için değil, Türkiye içindir"

"Pazar günü derbi var, Yenikapı'ya Trabzonspor kutlaması konuyor. Cumartesi yapamaz mıydınız? Pazartesi yapamaz mıydınız? Polisimize de mi acımıyorsunuz? Siz ne yapmaya çalışıyorsunuz ya? Aklınızı mı yediniz? Biz seyircisiz oynama cezası beklerken, gelecek haftaki maçlarını İstanbul'da yapmak istiyorlar. Bu, provokasyon değil midir? Beşiktaş şampiyon olsa son maçını Trabzon'da oynamak mı isteyecek? Böyle bir şey var mı ya?"

"2010-2011 Süper Kupa maçına karar veremediler. Beşiktaş başvurdu, biz başvurduk. Şampiyonluğunu kabul edecekler diye korkuyorlar. Zaten sitenizde yazıyor. TFF'nin T'si Trabzon için değil, Türkiye içindir."

"Kendi camiama sesleniyorum. Özellikle taraftarlarımıza sesleniyorum. Başta şahsım olmak üzere, bu kulübün her bir ferdine iş düşmektedir. Bunları çözmeye niyetli bir federasyon olmadığını görüyoruz. Anladıkları tek dil camianın gücüdür."

"Suç duyurusunda bulunduk"

"İçinde bulunduğumuz durum, bütün Türk futbolunun sorunudur. Kimlikleri tarafımızca henüz tespit olunamayan ancak savcılığın ulaşabileceği meçhul failler... Duyduğumuza göre sadece 200 kişinin sahaya girdiğini söylemişler. Tespit olunamayan ama ümit ettiğimiz kişiler hakkında, 6222 sayılı kanun ve TCK'nın şu maddeleri çerçevesinde suç duyurusunda bulunduk;

Şiddete neden olabilecek açıklamalar, suçu ve suçluyu övme, halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit, halkı kin ve düşmanlığa götürme veya aşağılama, kanunlara uymama, hakaret, tehdit veya hakaret içeren tezahürat."

"Kulüpler Birliği toplantılarına katılmıyoruz"

"Trabzonspor Başkanı, Kulüpler Birliği'nin Başkanı oldukça toplantılara katılmıyoruz. Haziran'daki kararlara göre çekilmeyi de düşünebiliriz."

"Bu ayrıştırmayı, 25 milyonluk camianın sinir uçlarına dokunmayı, Ankara'da bu ülke için mesai veren, sağduyulu, toplumun hassasiyetlerine önem veren tüm devlet büyüklerine anlatacağız."

"Toplum içine nefret tohumları eken, ayrıştıran, parçalayanlara, Fenerbahçe camiasının gücüyle mücadelemizi sürdüreceğiz."

"Suç unsuru taşıyan pankartta FETÖ ağzıyla 2010-2011 şampiyonluğunun kullanılmasına dair gerekli işlemlerin başlatılmasını, 4 Nisan suikast girişiminin faillerinin bulunmasını devletimizden önemle talep ediyoruz. Faili ya da failleri muhakkak bulunmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti kuvvetli ve kudretli bir devlettir."

"Başvurularımıza cevap alamıyoruz"

"Biliyorsunuz, 28 şampiyonluk mevzusu var. 427 gündür cevap alamadık. Cevap alamadığımız başka başvurularımız da var. İlk başvurumuz 6 Mart 2021'de. 30 Aralık 2021'de, Beşiktaş'la beraber Süper Kupa başvurusu yaptık. Üzerinden 127 gün geçti. Yönetim Kurulu'ndaki ağır top ne yazık ki başka bir kulübün yanında. Trabzonspor resmi internet sitesinden 2010-2011 sezonu şampiyonluğunun kaldırılması için 31 Ocak'ta başvuru yaptık, üzerinden 95 gün geçti."

"Haziran'a kadar bu yönetim gidecek. Gitmemesi için de başta bazı kulüpler olmak üzere lobiler olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla topal ördek konumunda olan bu federasyonun kararı çıkarmayacağı aşikar. Hem TFF hem de UEFA'nın sitelerinde ulusal liglerin başlangıcı için 1924 yılı gösteriliyor. Avrupa'da da çok sayıda örnek mevcut ancak halen cevap yok. TFF'den tek bir adım bile atılmadı."

"Armamıza 5 yıldızı koyacağız"

"2023 yılı, TFF'nin de yüzüncü yılı. 100 yılı anlatan belgesel yapacaksınız. Bu belgesel 1959'dan mı başlayacak? Ona da bir kılıf bulurlar. Fenerbahçe ve diğer takımların şampiyonluklarını yok mu sayacaklar? Haksızlıklardan hak bekleyerek kaybedeceğimiz bir günümüz daha yok."

"İnşallah yeni yapılacak seçimde, ileriye dönük olarak bir umut, yeni bir sayfa açacak zemin oluşturulabilir. Biz hukuki mücadelemizi vermeye devam edeceğiz ama 2023-2024 sezonundan itibaren armamıza 5 yıldızı koyacağız. Her adımda bu gerçeği resmen kullanacak ve duyuracağız. Lefterlere, tüm sporculara borçluyuz. Sessiz kalırsak, onlar bize hakkını helal etmemiş olur. Acaba şu an beni seyrederken, nasıl bir konuşma kaleme alıyorsunuz?"

"Bu gece benim için, bizim için bir mesaj girin. Yoksa kendimizi değersiz hissederiz." 

"Sayın Cumhurbaşkanımıza ve tüm devlet büyüklerimize gideceğiz. Kongre üyemiz sayın Soylu bizimle görüşmek isterse ona da gideceğiz. Trabzonspor'un anıt yapması gayet doğal fakat 8 şampiyonluk diyen kulübün müzesinde 8 tane kupası olur."

"3 Temmuz ruhu, pes etmeme ve isyan etme ruhudur. O ruh DNA'mızda her zaman vardır ama gerek duyulduğu zaman ortaya çıkar. Şu anda da gerek duyulmaktadır."

"Ben de aynı noktaya geldim. Geçici bir süre için yabancı hakemin zararı olmaz, faydası olur."