Uzun Atlama, atlamalar kategorisinin bir spor dalıdır içerik olarak üç adım atlamaya çok benzer özellikleri mevcuttur. Uzun atlama sporu belirli bir pistte hızlanarak sıçrama tahtasına gelmeden tek zıplama ile yapılan ve kum havuzunda en uzak mesafeye atlamak için yarışılan bir spordur. Geçmiş kayıtlarda uzun atlamanın koşmadan yapıldığı kayıtları bulunmaktadır. Uzun atlamanın profesyonel olarak oynanmaya başlandığı 1896 yılında bu yanana devam etmektedir. (kadın branşı 1928 yılında olimpiyatlarda yerini aldı)

Pistin ebatları


40 m uzunluğunda , 1.22 m genişliğinde bir hız alma alanı , alanın bitiminde de 9 m x 2.75 m ebadında , ve ince kumla dolu halde olarak koşu alanı ile aynı seviyede bir havuz inşa edilir. Koşu pistini genişlemesine keser biçimde yerleştirilmiş bir sıçrama tahtası zeminle aynı seviyede olacak Sıçrama tahtası, Uzun Atlamada 1-3 m mesafede kadınlar için 11 m erkekler için 13 m mesafede yerleşmiştir.

Uzun Atlamanın Kuralları
· sporcu koşu pistinin başında koşarak sıçrama tahtasını geçmeyecek şekilde atlamasını gerçekleştirmelidir.

· Sıçrama tahtası (genişlik 20 cm) beyaz boya ile boyanır. Kuma yakın olan 10cm kısmı kırmızı ile boyanır sporcu kırmızı boyaya temas ederse atış geçersiz sayılır


· Bir atlet için maksimum 1,5 dakika süre verilir bu süre içerisinde atlaması gerekmektedir yoksa hakkını kaybeder


· Her sporcu üç atlayış hakkına sahiptir en iyi 8 sporcu bir sonraki turda 3 atlama hakkında verilir.

 

 Uzunt alama alanı