Takımın 8 yıllık savunma ve hücum lideri olan Jan Vesely'nin Barcelona'ya transferi sonrası gözler Fenerbahçe Beko'nun bu boşluğu nasıl dolduracağı üzerineydi. Bu anlamda Fenerbahçe Beko savunma hattını ilk olarak VTB liginin en iyilerinden Jonathan Motley ile doldurdu.

Lokomotif Kuban ile rüya gibi bir sezon geçiren ABD'li oyuncu, Rus takımları Avrupa'dan ihraç edilmeseydi çok çok büyük ihtimalle Eurocup MVP'si ödülünü kazanacaktı. Öyle ki 19 sayı ve 7 ribaund ortalamaları ile oynamak 2.07 boyundaki bir beş numara için çok ama çok iyi bir istatistik.

Gerek saç tarzı gerekse oyun karakteri ile Avrupa basketbolu için oldukça sıradışı niteliklere sahip olan ABD'li uzunun özelliklerini birazcık açacak olursak; en göze batan özelliği tabiki çabuk bacakları ve ultra atletik olması. Bilindiği üzere Avrupa'da daralan oyuncu yelpazesinde içeri penetre özelliği olan uzun oyuncu sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Bu anlamda kısa oyuncularımızın dışarıda rakiplerini tehdit ettiği pozisyonlarda topla buluşması halinde Jonethan Motley çok can yakacak cinsten bir isim.

İkinci önemli özelliği ise bu oyuncunun muhteşem bir ribaund canavarı olması. Özellikle hücum ribaundlarında geçtiğimiz sene 3.3 gibi insan üstü bir istatistik yakalayan ABD'li oyuncunun bu özelliğinin ne kadar iyi olduğunu, Euroleague'in en iyi hücum ribaundcusu Walter Tavarez ile kıyaslarsak daha kolay anlayabiliriz. Tavarez gibi bir uzunun bile 2.1 hücum ribaundu ile oynadığını düşünürsek, Fenerbahçe Beko'nun ne kadar tehlikeli bir silaha sahip olduğu daha iyi anlaşılacaktır.

 

Çiçeği burnunda pivotumuzun bir diğer önemli özelliği ise iç ve dış şut tehditinin olması. Öyle ki içeri penetre edebilen Wilbekin ve rakip uzunları dışarı çeken Jonathan Motley ile Fenerbahçe Beko, hem birebirlerler üzerinden hem de dışarıdan uzunları bulduğu üçlüklerle takımların canını çok fazla yakacağa benziyor.

Bu kadar olumlu özelliğe sahip yeni transferimizin olumsuz yönlerini ele alacak olursak; şüphesiz ki 'kalıp' konusunda diğer uzunların gölgesinde kalabilecek olması bizim için en önemli soru işareti. Öyle ki 2.07 gibi bir uzunluk ile Motley'in 2.15-2.20'lik Euroleague pivotları karşısında özellikle yerleşik set hücumlarında ne kadar zorlanacağını hep beraber izleyeceğiz.

NCAA'de dört numara olarak oynamaktayken, Lokomotiv Kuban'da beş numarada hiç de fena bir sezon geçirmeyen ABD'li oyuncunun pozisyon yerleşimi için 4,5 desek yerinde olur.

Bir diğer negatif özelliği ise oyuncunun her ne kadar dış şut tehditi olsa da, bu atış oranının çok da yüksek oranlarda olmadığını göz önünde bulundurmak lazım. Fenerbahçe Beko'nun bundan 10 yıl önce denediği James Gist benzeri bir doku uyuşmazlığını elbette ki yeniden tatmak istemeyiz.

Tonye Jekiri ile birlikte değişmeli 5 numara pozisyonunda oynadığında çok daha verimli olabileceğini düşündüğüm ABD'li uzunun, Yugoslav usulü pick and rolleri savunmada tek başına kaldığında zorlanabileceğini öngörmek çok da zor değil.

Sonuç olarak tüm bu artı ve eksileri göz önünde bulunduracak olursak Motley kesinlikle ve kesinlikle artıları çok daha fazla ön plana çıkacak bir oyuncu profilinde. Bu bağlamda elindeki oyuncuların performanslarını en üst seviyeye çıkarma konusunda Ergin Ataman ile birlikte en iyilerden biri olan Koç Itoudis'in elinde, bu patlamaya hazır atletik oyuncunun neler yapabileceğini hep birlikte göreceğiz.