Artistik Cimnastik Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazanan Ferhat Arıcan, başarısının sırrını TRT SPOR'a anlattı. Milli sporcu, fedakarlık ve sistemli çalışmaya vurgu yaptı.

"Tokyo'da tarihi bir başarıya imza atmak istiyorum"

TRT SPOR'da yayınlanan "Spor Manşet" programına konuk olan Ferhat Arıcan, Serkan Yetkin ve Cem Dizdar'ın sorularını cevapladı.

Sözlerine duygularını anlatarak başlayan Arıcan, "4 ay içinde ikinci kez Avrupa şampiyonu oldum. Ülkeme bu başarıyı yaşattığım için çok mutluyum.Unvanımı korumak için gelmiştim İsviçre'ye. Avrupa şampiyonu olarak buraya geldim, Avrupa şampiyonu olarak dönüyoru. Hedeflerime ulaştım. Şimdi önümde olimpiyatlar var. Olimpiyatlar öncesi iki kez Avrupa şampiyonluğuna ulaşmak benim için çok büyük motivasyon kaynağı. Olimpiyatlarda da elimden geleni yaparak, ülkemi en iyi şekilde temsil ederek, tarihi bir başarıya imza atmak için elimden gelen herşeyi yapacağım" ifadelerini kullandı.

"Sürprize hazır olun, literatüre geçecek yeni hareketim yolda"

Dünya literatürüne geçen hareketleri olduğunu kaydaden milli sporcu, "Sürprize açık olalım. Olimpiyatlarda literatüre geçecek yeni bir hareketim gelebilir" dedi.

"Bu bir sistemin ve ekibin başarısı"

Arıcan, cimnastikte son dönemde elde edilen başarılar hakkında ise şunları söyledi:

"Son 4-5 yılda artistik cimnastik Türkiye'de büyük bir ivme kaydetti. Çok iyi bir jenerasyon yakaladık. Aslında bu bir sistemin ve ekibin başarısı. Sadece biz değil arkamızda çok büyük bir ekip var. Antrenörlerimize, federasyonumuza, bakanlığımıza yeri gelmişken teşekkür etmek isterim. Bu başarı, bu sistemin parçası. Biz çok iyi bir jenerasyon yakalayarak, aynı hedef doğrultusunda çok çalışarak bu noktaya geldik. Aynı sistemle, hiçbir eksiğimiz olmadan, daha da üstüne koyarak inşallah olimpiyatlarda da madalya almayı hedefliyoruz. Eskiden olimpiyatlara gitmek hayaldi, şimdi olimpiyatlarda madalya almayı hedefliyoruz."

Günde kaç saat çalıştığına ilişkin soruya Arıcan, "Çift antrenman yaptığında 6-7 saati buluyor" yanıtını verdi.

"Hiçbir başarı fedakarlık yapmadan elde edilmiyor"

Ferhat Arıcan, sosyal hayat açısından yaptıkları fedakarlığa dikkat çekerek, "Hiçbir başarı fedakarlık yapmadan elde edilmiyor. Antrenmanlardan dolayı çok fazla bir sosyal hayatımız olmuyor. Küçüken özellikle yaşıtlarım kafeye sinemaya giderken ben okuldan çıkıp antrenmanlara gidiyordum. Dolayısıyla bu başarıları elde etmemin arkasında büyük fedakarlıklar yatıyor. Hayıflandığım oldu ama bayrağı göndere çektiğimde, o İstiklal Marşı'nı okuttuğumuzda o fedakarlıklar gözümüzün önünden geçiyor ve bu başarıları elde elde ettiğimiz için büyük gurur duyuyoruz" şeklinde konuştu.

"Bu başarılarla gelecek nesillere rol model olmaya da çalışıyorum"

Şu an sadece kendisi için başarılar elde etmediğini vurgulayan milli cimnastikçi, "Bu başarılarla gelecek nesillere rol model olmaya da çalışıyorum. Bu anlamda da çalışmalar yapıyorum. İzmir'de bir cimnastik akademim var. Orada altyapıdan sporcular yetiştirmeye ve cimnastik kültürünü, spor ahlakını onlara aşılamaya çalışıyorum. Sporu altyapıya yaymamız, ufuk açıcı olmamız lazım" dedi.

TRTSPOR