Korfbol kızların ve erkeklerin aynı takımda yer alarak oynadığı dünyadaki tek takım sporudur.

40 x 20 metre genişliğinde bir alanda oynanır. Amaç rakip takımın potasına (korf) topu atarak sayı elde etmektir.

Korfbol bir takım sporudur ve takım çalışması gerektirir; topla koşmaya veya top sürmeye izin verilmez. Koşarken topu yakalanırsa durup pas verilmesi gerekmektedir.

Korfbol sporunda bir erkek bir erkeğe, bir bayan bir bayana savunma yapabilir ve bir kişiye karşı iki kişi savunma yapamaz.

 

Saha ve takımlar


Saha eşit olarak iki bölgeye ayrılmıştır. Oyun malzemesi olarak ise 2 tane 3.5 metre uzunluğunda direk (pota) ile iki sepet ve 5 numaralı futbol topuna benzer bir top gerekmektedir. Bir takım 4 bayan 4 erkek oyuncudan oluşur. Her bir bölgede 2 erkek 2 bayan oyuncu yer alır.

Oyunun özellikleri 

Korfbol sporunun diğer sporlardan farklı bazı temel özellikleri vardır. Öncelikle her takım dört bayan ve dört erkek oyuncudan oluşur. Sadece bayanlardan veya erkeklerden oluşan bir takımla oynanmaz.

"Korf"un (Pota) etrafında 360 derecelik açıdan atış yapma imkanı vardır ve potanın arkasından da oyun devam eder.

Kolektif oynamak zorunludur. Topa sahip olan oyuncunun topla koşmasına veya topu sürmesine izin verilmez. Her oyuncunun belirli bir rakibi vardır. Oyunun özelliğinden dolayı korfbol oyuncusu rakibini gölge gibi takip etmelidir. Defans yapılırken atış yapmaya izin verilmez. Fakat defans oyuncusu potaya hücum oyuncusundan daha yakın olmalıdır. Ayrıca bir kol mesafesinde olmalı, yüzü hücum oyuncusuna dönük olmalı ve gerçekten topa blok yapmaya çalışmalıdır.
Her iki sayıdan sonra takımlar bölge değiştirirler ve defans oyuncuları hücuma, hücum oyuncuları ise defansa geçerler.

Devre arasında ise saha değişimi yapılır.

Korfbol çok yönlülük gerektirir. Korfbol hem hücumun hem de defansın önemli olduğu bir spordur ve bir oyuncu bu iki başlıca görevin birinden kaçınamaz. Çünkü oyuncular her iki sayıdan sonra bölge ve görev değiştirirler. Bu nedenle her oyuncu hem hücum hem de savunma becerilerini geliştirmelidir.

Fiziksel temasa izin verilmez. Rakip oyuncuyu tutmaya, itmeye veya çekmeye izin verilmez. Arkadaşlık ve yardımlaşma ön plandadır.