"21 Yüzyıl İçin 21 Ders" adlı kitabında çağımızı tehdit eden üç büyük tehlike bulunduğuna dikkat çeken Yuval Noah Harari, bunları nükleer tehdit, yapay zeka ve ekolojiktehdit olarak açıklamaktadır.

Ekolojik tehdit, bu tehditler arasında en az dikkat edilenidir. Tehdit dahi görülmemektedir. Çünkü bugün için bir sorun yok görünmemektedir. Oysaki, 50 yıl sonra torunlarımız, "dedelerimiz neden bu kadar acımasızca, sadece kendilerini düşünerek, çevreye verdikleri zarara hiç dikkat etmemişler! Neden, çevresel etki yoluyla hem tarımsal alanların tükenmesine ve kirlenmesine hem de küresel ısınmanın artmasına neden olmuşlar!" diye soracaktır.

Küresel ısınmayla birlikte, çok değil 50 yıl sonra bazı verimli alanları denizler kaplayacak, bazı ülkelerde ise kuraklık yaşanacaktır. Ülkemiz de, bu olaydan nasibini alacaktır.

 

 


İşte bu bağlamda, atıkların ayrıştırılması, plastik pet şişelerin evlerde biriktirilmesi, pillerin özel olarak toplanması ve çöpe atılmaması, başta olmak üzere tüm projelerin desteklenmesi gerekiyor.

Ücretli poşet uygulamasını da bu çerçevede değerlendirmek gerekiyor. Günümüzde artık köylerde dahi hayvanların işkembelerinden poşetler çıkmakta, deniz kenarları, piknik alanları poşetlerle dolmaktadır. Yapılan bir hesaplamaya göre kişi başı poşet tüketim miktarımızı yıllık 400 adettir. Ücretli poşet uygulamasıyla, daha önce marketlerden üçer beşer alınan poşetler maliyetli hale getirilerek çok önemli bir düzenleme yapılmıştır. Uygulamanın ilk hafta sonuçlarına göre marketlerdeki poşet kullanım oranı % 50 ila % 80 arasında azalmıştı. Poşetler, değerli hale geldiği için, poşetlerin tekrar tekrar kullanımı, file veya bez çanta bilinci artmıştır.

Ayrıca bazı belediyeler 5 plastik şişeye 1 bez çanta projesini hayata geçirerek çevreye daha duyarlı hale gelmiştir.

Metal kutu 10 yıl, piller 300 yıl, plastik poşet ise 400 yılda doğaya karışabilmektedir. Pet şişe bin yıl, cam şişe ise 4 bin yılda doğaya karışabilmektedir. Fransa 2016 yılında aldığı kararla marketlerde poşet kullanımını yasaklamıştır. Almanya ve İrlanda'da poşetler ücretlidir. Çevre Bakanımız Murat Kurum daha önce yaptığı açıklamada, plastik poşetlerin geri dönüşümünün yeni bir tane üretmekten daha pahalı olduğuna dikkat çekmiştir.

Burada tartışmalı olan bir konu var, daha önce açıklandı ama bir kez daha vurgulamakta fayda var. 25 kuruşluk poşet bedelinin 15 kuruşu çevre hizmetlerine harcanmak üzere Devlete gitmekte, 10 kuruşu ise maliyettir. Şirketlere kalan bir tutar bulunmamaktadır.

Yapılması gereken, Devletin kasasına girecek olan yılık 250 milyon TL ile 1 milyar TL arasındaki paranın takibinin yapılarak bu paranın çevre hizmetlerine harcanmasını sağlamaktır.

memurlar.net