Mame Diouf, hiçbir zaman onun kadar potansiyelli anılmamış ve benzer seviyeye ulaşmamış olsa da, hikayesinin başlangıcı itibarıyla Erling Haaland’ı andırıyor.

Tıpkı Norveçli golcü gibi yıldızını Molde’de parlatan Diouf, henüz 20 yaşında takımda düzenli olarak forma giymeye başladı. İlk yılını 10 gol ve 6 asistle noktalayan Mame, son sezonunda da 27 gole doğrudan katkı vermeyi başardı.

Alex Ferguson’ın Manchester United’ına gitti

 

Manchester United, Alex Ferguson döneminin son yıllarında dünyanın çeşitli liglerinden yetenek avına çıkıyor, çok sayıda futbolcuyu kadrosuna katıyor ve potansiyellerini test ediyordu.

Bu yıllarda Rafael, Fabio, Magnus Eikrem, Federico Macheda, Gabriel Obertan, Joshua King gibi isimlerle anlaşan Kırmızı Şeytanlar, Mame Diouf’u da radarına aldı.

Senegalli golcü, 2009 yazında resmi imzayı attığı Manchester United serüveninde yalnızca 9 maça çıkabildi ve bir gol kaydetti.

Kiralık olarak boy gösterdiği Blackburn macerasında Ada futbolu adına tecrübe kazanan Diouf, yıldızını Almanya’da parlattı.

Hannover ile Bundesliga’ya damga vurdu

 

Takvimler 2012 yılının Ocak ayını gösterirken Almanya’nın Hannover Kulübü, Senegalli golcüyü kadrosuna katmak için çalışmalara başladı.

2.5 sezon boyunca formasını terleteceği Alman ekibiyle macerasına oldukça etkileyici bir giriş yapan Diouf, yarım sezonda tam 14 gole direkt katkı sağlamış ve takımının Avrupa Ligi’nde çeyrek finale ulaşmasına yardımcı olmuştu.

Mame Diouf, Hannover formasıyla 71 maça çıktı. Aralarında Schalke’ye karşı atılmış ve hafızalara kazanmış bir röveşata golünün de bulunduğu 35 farklı vuruşuyla fileleri sarsan yıldız oyuncu, 16 kez de arkadaşlarına gol pası verdi.

Etkileyici performansıyla bir kez daha Ada’da gündem haline gelen Diouf, Stoke City ile Premier Lig’e dönüş yaptı.

Etkili başlangıcını sürdüremedi

Stoke City macerasının ilk yılında 12 gol atan Mame Diouf, bu serüven içerisinde takımının Stamford Bridge’deki ilk puanının golünü atmış, Manchester City’ye karşı yaklaşık 80 metre boyunca sürdüğü top sonucunda kaydettiği slalom golle fenomen haline gelmişti.

Ne var ki, işler Diouf’un umduğu gibi gitmedi.

İkinci sezonunda 5 golde kalan, bir sonraki yılı ise yalnızca 1 golle kapatan Senegalli yıldız, bu dönemde bir de annesini kaybetmenin üzüntüsünü yaşadı. Sezon açılışlarında çalkantılı süreçler yaşayan Stoke City’de geleceği tartışılan Diouf için dönüm noktası, takım arkadaşlarının sakatlığıyla başladı.

Stoke City’nin yeni “sağ beki” ile tanışın: Mame Diouf

 

2016 yılının Şubat ayında oynanan Bournemouth maçı öncesi Stoke City’nin sağ beki Phil Bardsley, sakatlığı nedeniyle kadroda yer almıyordu. Maç içerisinde, o gün forma şansı bulan Glen Johnson’ın da sakatlanmasıyla İngiliz ekibi adına alarmlar çalmaya başladı.

Müsabakaya kanat olarak başlayan Diouf, Glen Johnson’ın sakatlığı sonrası sağ bek pozisyonuna geçti. Senegalli futbolcu, her ne kadar o gün bu rolü “idare etmiş” olsa da, kendi pozisyonunun dışında tek deneyimi bu maç olmayacaktı.

Üçlü savunma düzeniyle takımını sahaya çıkaran teknik direktör Mark Hughes, “kanat bek” görevini Diouf’a emanet etti. Tecrübeli teknik adam, Diouf'un performansından memnun kalmış olsa gerek yaklaşık 10 maç Senegalli oyuncuya sağ bekte görev verdi.

Son iki yıl, tecrübeli futbolcu için umduğu gibi geçmedi. 2018-2019 sezonunda Championship Ligi’ni gol atmadan noktalayan Senegalli forvet, geçen yılı da sadece 1 gol atarak tamamladı. Bu performans sonucunda Stoke City’de geleceği tartışılan Diouf, 2020 yazında Atakaş Hatayspor’a transfer oldu.

Düşüşteki yıldızlar için terapi: Süper Lig

 

Süper Lig, uzun yıllardır kalitesini ispat etmiş fakat son yıllarını umduğu gibi geçirmemiş tecrübeli forvetler için ‘terapi’ durağı olmayı başarıyor.

Theofanis Gekas, Mario Gomez, Vagner Love, Papiss Cisse, Emmanuel Adebayor gibi örneklere bu yıl Mame Diouf da eklendi.

33 yaşındaki yıldız futbolcu, sezonun önemli bölümünde Aaron Boupendza kadar anılmamış olsa da, son haftalarda arka arkaya attığı gollerle takım arkadaşına oldukça yaklaştı.

Boupendza ve Akintola ile oldukça uyumlu bir grafik çizen, sahadayken takım arkadaşlarının performansını da yükselten Diouf, attığı 18 gol ve yaptığı 5 asistle lige damga vuruyor. 15'er golü bulunan Beşiktaş'ın forvetleri Larin ve Aboubakar'ı geride bırakan Senegalli forvet, 21 golü olan takımdaşı Boupendza'yı izliyor.

 

Yıldızının tabelaya katkı sağladığı maçlarda yalnızca Göztepe’ye boyun eğen Atakaş Hatayspor, Boupendza ile beraber gösterdikleri performans önderliğinde Avrupa kupalarına göz kırpıyor.

Mame Diouf’un sezonun kalanında ve ilerleyen yıllarda Süper Lig’de neler yapacağına birlikte şahit olacağız.