Buz pistinin açılışını TSİ 14.00 itibarıyla Çiftler yapacak, daha sonra Erkekler Kısa Program ile gün devam edecek.

İtalya çiftlerde iki madalya birden kazanabilir

Çiftlerde yarışacak 13 ekibin içinde İtalyan Sara Conti/Niccolo Macii ile Rebecca Ghilardi/Filippo Ambrosini madalya için birbirlerinin en büyük rakipleri.

Ghilardi/Ambrosini çifti, Grand Prix ayaklarında başarılı performanslar sergileyerek finale gelmiş ancak kendi evlerinde yapılan finalin serbest programında denge kayıpları nedeniyle kürsü dışı kalmıştı. Buna karşılık Conti/Macii çifti ülkesine bronz madalya kazandırabilmişti. Şampiyonluğun en güçlü adayı olabilecek Gürcü çift Karina Safina/Luka Berulava’nın sakatlık nedeniyle çekilmesiyle birlikte iki çift için de altın madalya yolu açık.

Çiftlerde kürsüye uzanabilecek diğer isimler Fransız Camille Kovalev/Pavel Kovalev ve Alman Annika Hocke/Robert Kunkel. Kovalev/Kovalev çifti Grand Prix Fransa’da 2., bir diğer Grand Prix ayağı olan NHK Trophy’de ise 5. olmuş ve finale gitmeyi başaramamıştı.

Hocke/Kunkel ise Grand Prix Fransa’da 2. olduktan sonra Hocke’nin Covid’e yakalanması nedeniyle NHK Trophy’den çekilmek zorunda kalmış, final şansını böylece yitirmişti. İki çift için de Grand Prix Finali’nde ulaşamadıkları kürsüye bu kez ulaşma şansı bulunuyor.

Erkeklerde Fransa ve İtalya mücadelesi

Yarın 18.35 itibarıyla başlayacak olan Erkekler Kısa Program’da iki Fransız ve iki İtalyan arasında büyük çekişme yaşanacak. Son yıllarda etkileyici artistik seviyesinin yanına güçlü tekniği de yerleştirerek dikkat çeken Fransız Adam Siao Him Fa, ilk Avrupa Şampiyonası madalyasına erişmeye çok yakın. Birbirinin devamı olan bir hikâye ile hazırladığı, dramatik kısa ve serbest program koreografisini dörtlü atlayışlarla taçlandıran Him Fa, bu yıl atlayışlarında çok daha istikrarlı.

Sunduğu göz alıcı koreografilerle seyirciyi yanına almayı başaran bir diğer Fransız, Kevin Aymoz ise Grand Prix Espoo’da hiç dörtlü atmadan Quadgod kalaplı Ilia Malinin’i bile geride bırakarak kısa programı ilk sırada tamamlamıştı. Serbest program sonucunda ise yine hiç dörtlü atmadan 3. olmayı başarmıştı. Bu şampiyonada dörtlü deneyecek mi henüz bilmiyoruz ancak aynı performansı sergilemesi hâlinde kürsü yolu açık.

İtalyanlar’ın Çiftler’deki madalya umudunu Erkekler’de sürdürecek olan isimler ise Daniel Grassl ve Matteo Rizzo. Rizzo, Grand Prix Finali’ne gitmeye yetecek kadar puan toplayamamıştı ancak güçlü bir patenci. Daniel Grassl ise son zamanları, ünlü Rus antrenör Eteri Tutberidze’nin okulunda geçirdi. Aslen Lorenzo Magri’nin öğrencisi olan Grassl, resmi bir antrenör değişikliği açıklaması yapmadı ancak şampiyonada ona Tutberidze’nin ekibinden Daniil Gleikhengauz eşlik edecek.

Sezon başında kısa programının koreografisi için Amerikalı patenci Jason Brown ile çalışan Grassl’ın bu eğitmen çeşitliliği nasıl bir etki yapacak göreceğiz.

Şampiyonada performansı dikkatle izlenecek bir diğer isim Morisi Kvitelashvili. Kvitelashvili, Daniel Grassl’ın aksine Tutberidze’nin öğrencisi iken bu sonbaharda Lorenzo Magri ile çalışmaya başlamıştı. Ancak bu değişiklik olumlu sonuç vermemiş ve Grand Prix ayaklarında birbirinden kötü performanslar ortaya koymuş, hemen hemen bütün atlayışlarında düşmüştü.

Bu eğitmen değişikliğinin etkileri ne yönde ilerleyecek merak konusu. Kvitelashvili gibi Gürcistan adına yarışacak olan Nika Egadze de yine yarışma öncesi dikkat çekilmesi gereken bir isim. Madalyaya uzanması kolay görünmese de Egadze ilk beş içinde kendine yer bulabilecek bir patenci. Keza geçtiğimiz yılın Avrupa üçüncüsü Deniss Vasiljevs’i de unutmayalım. Artistik yönüyle öne çıkan ve dörtlü atlayışlarında istikrar sağlamaya çalışan Vasiljevs madalya yarışında takip edilecek isimlerden.

Erkekler kısa programda yarın ayrıca sporcumuz Burak Demirboğa da yer alacak. Demirboğa bu sene Sofya’da düzenlenen Denkova-Stavinski Cup’ı 1. olarak tamamladı. İstanbul’da düzenlenen Bosphorus Cup’ta ise 2. oldu. Burak Demirboğa geçtiğimiz sene Avrupa Şampiyonası’nda güzel bir kısa program sunarak serbest programa kalmayı başarmıştı.

Yarışma programı

Avrupa Şampiyonası’nın sonraki günlerinin yarışma programı ise şöyle:

26 Ocak: 14.15 Kadınlar Kısa Prg

20.10 Çiftler Serbest Prg

27 Ocak: 14.15 Ritim Dans

19.00 Erkekler Serbest Prg.

28 Ocak: 14.00 Kadınlar Serbest Prg.

19.30 Buz Dansı Serbest Prg.

29 Ocak: 16.30 Gala

trtspor