Bu yıl dünya şampiyonasının sıradışı bir katılım listesi var. Artistik buz pateninin önde gelen üç ülkesi şampiyonada yok. Rusya, Çin ve Japonya’nın olmadığı bir dünya şampiyonası bize beklenmedik podyum sonuçlarını getirecek.

Rusya yasaklı, Çin sporcu göndermedi, Japonya Avrupa uçuşlarını yasakladı

Uluslararası Paten Birliği (ISU) 1 Mart 2022 tarihinde yayınladığı bildiriyle Rusya ve Belarus’u yarışmalara katılmaktan men etme kararını açıkladı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin tavsiyesi ve çeşitli üye ülkelerin talebini değerlendiren ISU, süregelen Rusya-Ukrayna Savaşı dolayısıyla Ukrayna Federasyonu ile dayanışma göstererek yeni bir karara kadar hem Rusya’nın hem de Belarus’un sporcularının ve resmi temsilcilerinin ISU organizasyonlarına katılmasını yasakladı. Bu yasak, Fransa’nın Montpellier kentinde 24-27 Mart 2022 tarihleri arasında yapılacak Dünya Şampiyonası’nda, podyumun en büyük adayları olan Rus patencileri görmeyeceğimiz anlamına geliyor.


Federasyonların Dünya Şampiyonası için katılımcı bildirme süreleri 28 Şubat günü sona erdi. Bu katılımcı bildirme süresinin sonunda Çin hiçbir branşta sporcu ismi vermedi. Dolayısıyla Çin de Dünya Şampiyonası’nda olmayacak. Çin’in şampiyonaya neden sporcu göndermediği kesin olarak bilinmiyor.

Fransa’nın ülkeye girişlerde Çin aşısını kabul etmemesi dolayısıyla Çinli sporcuların yarışmaya katılamadığı tahminini yürütenler olsa da bu tahmin geçerli bir tahmin değil. Çünkü geçtiğimiz hafta Fransa’da kapalı alanlara girişte aşı belgesi gösterme zorunluluğu kaldırıldı.

Hatta bu karar aşılı olmadığı için Avustralya Açık Tenis Turnuvası’na katılımı sansasyon yaratan ve sonuçta turnuvadan uzaklaştırılan Novak Djokovic’in, Fransa’da yapılan Roland Garros’a katılabileceği anlamına geldiği için spor dünyasında heyecan yarattı. Çin Buz Pateni Federasyonu’ndan, sporcularını niçin şampiyonaya göndermediklerine ilişkin resmi bir açıklama gelmedi.


Japonya’da faaliyet gösteren havayolu firmaları ise Perşembe gününden itibaren Avrupa’ya yaptıkları uçuşları iptal etmeye başladı. Reuters Haber Ajansı’nın haberine göre Rusya-Ukrayna Savaşı’nın yarattığı güvenlik tehlikesi nedeniyle seferler ya iptal ediliyor ya da yeni bir rota üzerinden yapılıyor.

Daha önce Rusya hava sahası üzerinden yapılan seferler için çizilen yeni rotanın, daha uzun mesafe ve daha büyük maliyet anlamına geldiği bildiriliyor. Bu maliyetler ve artan mesafe nedeniyle daha az yük taşıma gerekliliği iptalleri arttırabilir. Ayrıca bu iptallerin daha ne kadar süreceği belli değil. Şampiyonanın Montpellier’de yapılacak antrenmanları 21 Mart’ta başlıyor.

Sporcuların bu tarihten önce Fransa’ya gelmiş olması gerekli. İptaller o güne kadar sürerse bu sene Dünya Şampiyonası’nda Japonya’yı da göremeyebileceğimiz anlamına geliyor.

Podyum beklentilerinde büyük değişiklik

Dünya Şampiyonası’nda göremeyeceğimiz bu ülkeler artistik buz pateni sporunda büyük hâkimiyete sahip, her yarışmada podyumu işgal ettiğini gördüğümüz ülkeler. Bu ülkelerin yokluğu yepyeni podyum sonuçlarını getirecek.

Tek kadınlar branşında Rusya’nın kurduğu baskı ve podyum üstünlüğü herkesin malumu. Kamila Valieva, Anna Shcherbakova, Alexandra Trusova üçlüsünün şampiyonaya katılması ve hep olduğu gibi podyumu süpürmesi bekleniyordu.

Kamila Valieva’nın daha önce yaptırdığı bir testin doping sonucu verdiği bilgisinin olimpiyatlar sırasında açıklanması gündemi meşgul etmişti. Valieva yaşadığı stresi kaldıramayarak serbest programda kötü bir seri sunmuş ve olimpiyat şampiyonu olması beklenirken dördüncü olarak bitirmişti. Bu dördüncülük Japon Kaori Sakamoto’nun olimpiyat bronzuna ulaşmasına yol açmıştı.

Buna benzer bir stres sorununu yaşaması hâlinde Dünya Şampiyonası’ndaki podyumun olimpiyattakiyle benzer şekilde sonuçlanması beklenebilirdi. Keza Japonya’nın diğer iki patencisi Wakaba Higuchi ve Mana Kawabe de madalya görebilecek isimlerdi.

Denklemden sadece Rusya’nın çıktığı bir durumda tek kadınlar podyumu için aday ülkeler Japonya, Kore ve ABD iken uçuş iptallerinin sürmesi ve Japon sporcuların yarışmaya katılamaması hâlinde Kore ve ABDli patencilerden oluşan bir podyumun bizi beklediğini söyleyebiliriz.

Kore adına yarışacak Young You ve Yelim Kim’in, Rus patencilerin dörtlü atlayışları karşısında geride kalsalar da hem teknik hem de artistik olarak üst düzey patenciler olduğunu, ABDli Alysa Liu’nun henüz istikrarlı olmasa da üçlü axel ile puan avantajı kazanmaya çalışacağını unutmayalım.

Tek erkeklerde gümüş ve bronz yarışı

Erkekler kategorisinde son olimpiyat şampiyonu Nathan Chen’in formunun zirvesinde olduğu dikkate alındığında dünya şampiyonu olmasına garanti gözüyle bakılıyor.

Japon Yuzuru Hanyu, olimpiyat serbest program öncesi bir antrenmanda dörtlü axel çalışırken düşerek sağ ayak bileğini sakatlamış, serbest programa ve galaya sakat bileğiyle çıkmıştı. Bileği henüz iyileşmediği için şampiyonadan çekildi. Ancak olimpiyatın ikincisi Japon Yuma Kagiyama ve üçüncüsü Japon Shoma Uno, Dünya Şampiyonası’na Chen’in en büyük rakipleri olarak geleceklerdi.

Yine olimpiyattaki podyumun tekrarı mümkündü. Nitekim Japonya yarışabilirse sonucun büyük ihtimalle böyle olacağını söyleyebiliriz.

Olimpiyatı dokuzuncu sırada tamamlayan Çinli patenci Jin Boyang ise ne yapacağı belli olmayan bir patenci. Özellikle puan değeri yüksek olan tertemiz dörtlü lutz’u ve geçmiş başarıları düşünüldüğünde madalya şansı olan bir patenciydi. Ancak Çin’in şampiyonaya gelmemesi bu ihtimali kaldırmış oldu.


Rus Mikail Kolyada ve son Avrupa Şampiyonu Rus Mark Kondratiuk da madalya şansı olan patencilerdi. Rusya Federasyonu’nun Mikail Kolyada’yı Covid’e yakalanması nedeniyle, iyileşmek ve yarışmak için yeterli süresi olmasına rağmen olimpiyat takımından çıkarması hayranlarında büyük hayal kırıklığı yaratmıştı.

Buz üzerinde bir balet estetiğiyle kayan, dörtlü atlayışlarında bazen düşse de atlayışa çıkış ve iniş tekniği en doğru patencilerden olan Kolyada’nın Dünya Şampiyonası’nda yarışacağı daha önce duyurulmuştu. Bu nedenle büyük bir buz pateni sever kitlesi Kolyada’yı ve çok sevilen White Crow serisini bir kez daha izleme ümidi taşıyordu. Ancak yasak dolayısıyla hayranlar arasında yeni bir hayal kırıklığı oluştu.


Japonya, Rusya ve Çin’in yokluğunda tek erkekler branşında madalyalar ABD, Kore ve Gürcistan arasında paylaşılabilir. ABD Nathan Chen’in yanı sıra hem Vincent Zhou hem de Ilia Malinin ile güçlü bir takım olarak geliyor yarışmaya. Son olimpiyatın beşincisi Koreli Jhunwan Cha giderek yükselen bir sporcu. Gürcü patenci Morisi Kvitelashvili ise bu yıl katıldığı yarışmalarda büyük bir puan artışıyla karşı karşıya. Olimpiyatı 10. sırada bitirmiş olsa da Dünya Şampiyonası’nda podyuma uzanabilir.

Çiftlerde zayıf bir podyum

Çiftler kategorisinin en kuvvetli ülkeleri Çin ve Rusya. Nitekim olimpiyat şampiyonluğunu Çinli Wenjing Sui/Cong Han çifti almış, Rus çiftler Evgenia Tarasova/Vladimir Morozov gümüş, Anastasia Mishina/Aleksandr Galliamov bronz madalya kazanmıştı. Olimpiyat dördüncüsü yine Rus bir çift Aleksandra Boikova/Dmitrii Kozlovskii olmuştu. Birkaç yıldır birbirleriyle büyük bir yarış hâlinde olan bu dört çiftin teknik ve artistik üstünlüğü çiftler kategorisinde ayrı bir kulvarda yer alıyor.

Kendilerinden daha alt sırada kalan çiftlerle aralarında büyük bir puan farkı var. Bu iki ülkenin şampiyonada yer almaması çiftler branşında daha düşük seviyede bir yarış izleyeceğimiz anlamına geliyor.

Çin ve Rus çiftlerin yokluğunda en çok dikkat çeken ve en kuvvetli madalya adaylarından olan çift Japon Riku Miura/Ryuichi Kihara. Ancak Japonya’nın yarışmaya gelmemesi hâlinde podyumun en güçlü adayları ABDli çiftler olacak. Bu durumda, olimpiyatları altıncı sırada tamamlayan Alexa Knierim/Brandon Frazier ve sekizinci sırada tamamlayan Ashley Cain-Gribble/Timothy Leduc çiftinin ilk iki sırayı paylaşma ihtimali yüksek.

Diğer podyum adaylarının ise Kanadalı çiftler Vanessa James/Eric Radford ve Evelyn Walsh/Trennt Michaud olması bekleniyor. Çiftler kategorisi ABD’nin artistik buz pateninde en zayıf olduğu branş. Dünya şampiyonalarında son madalyasını 2002 yılında Nagano’da düzenlenen yarışmada almış ve Kyoko Ina/Jhon Zimmerman ile bronz madalya kazanmıştı. ABD, branşın güçlü ülkelerinin yokluğunda, tam yirmi yıl sonra yeniden çiftler madalyası kazanmaya aday.

Buz dansında Chock/Bates’e madalya şansı

Buz dansında son birkaç yıldır Rus, Fransız ve Amerikalı çiftler arasında kıran kırana bir mücadele sürüyor. Olimpiyatlara gelene kadar en büyük yarış Fransız Gabriella Papadakis/Guillaume Cizeron ve Rus Victoria Sinitsina/Nikita Katsalapov arasında yapılıyordu. Amerikalı buz dansçıları Madison Hubbell/Zachary Donohue ve Madison Chock/Evan Bates ise bu yarışa bir adım geriden dâhil oluyordu. Ancak olimpiyatın takım yarışlarında hem ritim dans hem de serbest dansta ABDli çiftlerin Rus çifti geçmesi dengeleri değiştirdi.

Bireysel mücadele sonunda Papadakis/Cizeron altın madalyayı alırken Rus çift ABDli çiftleri geride bırakarak gümüş madalyayı almayı başardı. Aynı kıran kırana mücadeleyi dünya şampiyonası

nda da görmeyi umuyorduk ancak Rusya’nın yarışmada olmaması sonucu daha belirgin hâle getirdi. Fransız Papadakis/Cizeron çiftinin kendi ülkesinde, olimpiyat şampiyonu olarak geldiği Dünya Şampiyonası’nda altın madalyayı kazanmaması pek mümkün görünmüyor. Gümüş ve bronz madalya ise olimpiyatın üçüncüsü Hubbell/Donohue ve olimpiyat dördüncüsü Chock/Bates arasında dağılacaktır. Böylece Chock/Bates çifti en son 2016 Dünya Şampiyonası’nda elde ettiği ancak daha sonra epey uzak kaldığı madalyaya tekrar kavuşmuş olacak.

Dünya Şampiyonası’nda yarışmayacak olan ülkelerden Çin için buz dansı daha geri planda kaldığı bir branş. Ancak Japonya için durum biraz farklı. Japonya buz dansında madalya şansına sahip görünmese de son yıllarda yükselen bir ivmesi ve sayısı artan hayranları var.

Özellikle yıllarca tek erkeklerde mücadele edip 2010 Olimpiyatları’nda bronz ve 2010 Dünya Şampiyonası’nda altın madalya kazanmış olan Daisuke Takahashi’nin artık buz dansında yarışacağını aaçıklamasından sonra bu artış giderek yükseldi. 2020 yılında Kana Muramoto ile takım oluşturan Takahashi çok hızlı bir ilerleme gösterdi. Çift, bu sene Dört Kıta Şampiyonası’nda ikinci oldu.

Hayranları tarafından kısaca KanaDai diye anılan ikilinin hem ritim hem de serbest dans için göz alıcı koreografileri var ve zor adım dizileri ile kaldırışları başarıyla sergiliyorlar. Ulusal yarışmanın kısa programında düştükleri için ikinci sırada kalan ve bu nedenle Federasyon tarafından olimpiyatlara gönderilmeyen çift için hayranları büyük hayal kırıklığı yaşamıştı. Ancak ulusal yarışmanın hemen ardından isimleri Dünya Şampiyonası için belirlenen çift ilk ona girmek için çalışmalarını sürdürüyordu. Japonya’nın şampiyonaya katılamaması hâlinde Muramoto/Takahashi çiftinin yokluğu buz pateni severler için bir başka üzüntü kaynağı olacak.

Rusya’nın yarışma kotaları ne olacak?

Rusya’nın bu yılki dünya şampiyonasına katılamayacak oluşu akıllara yarışmalar için edindiği katılım kotalarını kaybedecek mi sorularını getirdi. Ülkelerin dünya şampiyonasında elde ettikleri sıralama, sonraki sezonun yarışmalarında her branşa kaç sporcuyla gidebileceklerini belirleyen bir etken. Her ülke için bu kota en fazla üç. Rusya gösterdiği başarıyla tüm branşlara üçer yarışmacı gönderme hakkına sahip. Ancak bu dünya şampiyonasında yer almaması onun kazandığı kotaları kaybedip önümüzdeki sezon –ya da katılım yasağı ne zaman kaldırılırsa- sadece birer sporcuyla yarışabilmesi anlamına gelebilir. Bu konudaki nihai karar ISU’nun.