Günümüzde eğitim sistemimizin bir açmaza girdiği herkes tarafından malumdur. Milli Eğitim Bakanlığı da bu açmazdan çıkmak için çareler aramaktadır. Dünyada zorunlu eğitimde akademik eğitimden uzaklaşmanın yolları bulunmaya çalışılmaktadır. Bu durumda sosyal faaliyetlerin ve bireysel gelişim etkinliklerinin zorunlu eğitimin merkezinde olması önemli bir araç olarak bir çok araştırmanın sonuçları arasında yer almaktadır.

Hal böyleyken MEB, sosyal faaliyetleri ve bireysel gelişim faaliyetlerini özendirmek yerine engellemeye yönelik bir uygulamaya imza atmıştır. 

Beden eğitimi öğretmenlerinin spor yarışmalarına ve diğer sportif etkinliklere öğrencileriyle birlikte katıldıkları günler için ödenen ek ders ücreti artık ödenmemektedir. Aynı şekilde öğretmenlerin öğretmenlerimizin o gün için okullarından aldıkları ek ders ücreti de kesilmektedir. 

MEB’in bir beden öğretmeninin konuyla ilgili yaptığı başvuruya verdiği cevap şu şekildedir:
“İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü > İdari İşler ve Sosyal Ortaklar Daire Başkanlığı Başvuru Cevap Tarihi: 09.11.2016 Başvuru Cevabı: Bilindiği gibi Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine Karara,09.10.2012 tarihli ve 28436 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan 24.09.2012 tarihli ve2012/3773 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar ile eklenen geçici 5 inci maddede; “(1) Gençlik ve Spor Bakanlığınca yürütülen okul sporları, halk oyunları ve izcilik faaliyetleri kapsamında geçi olarak görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, görevlendirildikleri tarihte kendilerine verilmiş ekders görevi bulunup bulunmadığına bakılmaksızın ulusal bayram ve genel tatiller ile cumartesi, pazar, yarıyıl ve yaz tatili de dahil olmak üzere fiilen görev yaptıkları her gün için 3 (üç) saat ek ders görevi yapmış sayılırlar ve buna ilişkin ek ders ücretleri kadrolarının bulunduğu kurum tarafından ödenir. Alınacak onayda görevlendirilen personelin adı, soyadı, unvanı, görevin mahiyeti, görev süresi ve diğer hususlar belirtilir. (2) Birinci fıkra hükmü bu Karar ın Resmi Gazetede yayımlandığı tarihi takip eden iki öğretim yılı ile sınırlı olmak üzere uygulanır ve bu kapsamda ek ders ücretinden yararlanan personele aynı günlerde asıl görevi için öngörülen ek ders ücreti ayrıca ödenmez." hükmüne yer verilmiştir. Görüleceği üzere söz konusu hükmün uygulanması, 2015-2016 öğretim yılının başladığı28.09.2015 tarihi itibarıyla sona ermiş bulunmaktadır. Bu itibarla, söz konusu spor etkinliklerinde 28.09.2015 tarihinden sonra görev alanlara, bu görevlerine bağlı olarak Bakanlığımızca ek ders ücreti ödenmesinin mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir. BİLGİLERİNİZE”
Bu durum beden eğitimi öğretmenlerine açıkça “hiçbir etkinlik yapmayın, sadece okullarınızda derslerinize girin” anlamına gelmektedir.

MEB’den talebimiz  “Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar”ın 16. Maddesinin her türlü sosyal, kültürel, sportif etkinlikleri de kapsayacak şekilde düzenlemesidir. 

Beden eğitimi, resim ve müzik gibi derslere ve bu derslerin öğretmenlerine daha çok özen gösterilmesi gerekmektedir. Ne yazık ki “sınava bağımlı” eğitim sistemimizde çocuklarımızın beden ve ruh sağlığı gelişimlerinde ciddi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Elbette yukarıdaki bahsettiğimiz ek ders sorunu tek başına bu sorunların çözümü değildir. Ancak bir nebze de olsa beden eğitimi öğretmenlerinin sportif faaliyetlerden soğutulmaması gerekmektedir.

EKSEN Eğitim Sen 
Genel Merkezi