Uzmanlık (ihtisas) belgesiyle hangi kademe antrenörlük belgesi alabilirim?

Uzmanlık belgesiyle (İhtisas) Antrenör Eğitimi Yönetmeliğinin 20. Maddesine göre; "Üniversitelerin beden eğitimi veya spor eğitimi veren yüksek öğrenim kurumlarından mezun olanlardan eğitim gördükleri spor dalındaki ihtisasları ile ilgili olarak durumlarını belgelemeleri şartıyla seçmeli (uzmanlık) spor dalında II. Kademe (Antrenör) antrenör belgesi verilir.


Aldığım seçmeli ders için antrenörlük belgesi alabilir miyim?

Evet alabilirsiniz. Antrenör Eğitimi Yönetmeliğinin 20. Maddesine göre "Üniversitelerin beden eğitimi veya spor eğitimi veren yüksek öğrenim kurumlarından mezun olup herhangi bir spor dalında ihtisas eğitimi almayan ancak bir spor dalında seçmeli olarak eğitim alanlara, o dalda, I. Kademe (Yardımcı Antrenör) antrenörlük belgesi verilir."


Tüm seçmeli dersler için antrenörlük belgesi alabilir miyim?

Hayır alamazsınız. Sadece bir branştan belge alabilirsiniz. Antrenör Eğitimi Yönetmeliğinin 20. maddesine göre uzmanlık belgesi almayanlar seçmeli ders olarak gördüğü bir spor branşından antrenörlük belgesi alabilir.


Hem uzmanlıktan hemde seçmeli dersten antrenörlük belgesi alabilir miyim?

Hayır alamazsınız. Ya uzmanlıktan ya da seçmeli derslerden birinden belge alabilirsiniz. Antrenör Eğitimi Yönetmeliğinin 20. maddesine göre uzmanlık belgesi alanlar 2. Kademe, alamayanlar seçmeli derslerden bir tanesinden 1. kademe antrenörlük belgesi alabilir denmektedir.


Futboldan antrenörlük belgesi alabilir miyim?

Evet alabilirsiniz. 2003 yılına kadar B denlik verilirken UEFA güncellemelerinden sonra d denklik verilmeye başlandı. Futbol branşından belge almak isteyenlerin Türkiye Futbol Federasyonuna başvurmaları gerekmektedir.


Antrenör Eğitimi Yönetmeliğinin İlgili Maddesi:

Üniversitelerin Beden Eğitimi veya Spor Eğitimi Veren Yüksek Öğrenim Kurumlarından Mezun Olanlar

Madde 20 — Üniversitelerin beden eğitimi veya spor eğitimi veren yüksek öğrenim kurumlarından mezun olup herhangi bir spor dalında ihtisas eğitimi almayan ancak bir spor dalında seçmeli olarak eğitim alanlara, o dalda, I. Kademe (Yardımcı Antrenör) antrenörlük belgesi verilir.


Üniversitelerin beden eğitimi veya spor eğitimi veren yüksek öğrenim kurumlarından mezun olanlardan eğitim gördükleri spor dalındaki ihtisasları ile ilgili olarak durumlarını belgelemeleri şartıyla seçmeli (uzmanlık) spor dalında II. Kademe (Antrenör) antrenör belgesi verilir.


Üniversitelerin beden eğitimi veya spor eğitimi veren yüksek öğrenim kurumlarının antrenör eğitimi bölümü mezunlarına III. Kademe (Kıdemli Antrenör) antrenör belgesi verilir. III. Kademe (Kıdemli Antrenör) antrenör belgesini aldıktan sonra 3 yıl boyunca antrenörlük yaptığını ve ilgili spor dalında en az 2 seminere katıldığını belgeleyenlere, başvurusu halinde IV. Kademe (Başantrenör) antrenör belgesi doğrudan verilir.


Yönetmeliğin tamamını indirmek için tıklayınız...

Denklik İşlemleri İçin İstenen Belgeler: 

16 Ağustos 2002 tarih ve 24848 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak, 01 Ocak 2003 tarihinde yürürlüğe giren ve 5 Kademeli olarak uygulanan ANTRENÖR EĞİTİM YÖNETMELİĞİ ne göre Üniversitelerin Beden Eğitimi veya Spor Eğitimi veren yüksek öğrenim kurumlarından mezun olanlardan istenen belgeler;


1. Dilekçe (Açık Adresli) -- ( Dilekçe örneklerini aşağıdaki doküman kısmından temin edebilirsiniz.)
2. 2 Adet Vesikalık Fotoğraf
3. Diploma veya mezuniyet belgesinin tasdikli sureti-(Spor Genel Müdürlüğü ilgili birimler-Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlükleri veya noterce tasdik edilecektir.)(Üniversite mezunları için e-devletten alınan mezuniyet belgesi geçerlidir.)
4. Transkript (Tasdikli sureti veya aslı, seçmeli veya uzmanlık spor branşı transkriptte belirtilmiş olacak ayrıca üniversitelerden alınmış olan yazılar dikkate alınmayacaktır.)
5. Adli Sicil Kaydı Sorgulaması (aslı veya e-devletten alınan olacak, Resmi Kurum seçilecektir.)
6. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
7. Sağlık raporu (Sağlık Ocağı veya Hükumet Tabipliğinden Ek-5 Sağlık Raporu Formu )(Belgenin aslı) aşağıdaki dokümanlar kısmından indirebilirsiniz. 
8. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü nden Sporda Cezaları Olmadığına Dair Yazı (ASLI) aşağıdaki dokümanlar kısmından indirebilirsiniz.
9. Halkbankası Yenişehir Şubesi (212) 06000088 (IBAN TR14 0001 2009 2120 0006 0000 88) Nolu Hesabına 100 TL Yatırıldığına Dair Dekont Aslı (İnternet Çıktısı ve Bankamatik makbuzu kabul edilmemektedir.) (2017 yılı için) 

Yukarıdaki belgelerin tamamlanmasından sonra Spor Genel Müdürlüğü, Örnek mahallesi, Oruç Reis caddesi No:13 Altındağ/ANKARA adresine gönderilmesi halinde uygun denklik işlemi ilgili federasyon başkanı ve makamın onayından sonra dilekçede belirtilen Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüklerine gönderilmektedir.

Elden takip işlemi yapılamamaktadır.


Seçmeli spor dalı için örnek dilekçe
Uzmanlık spor dalı için örnek dilekçe
Sağlık raporu (EK5)
GHSİM sporda ceza almadığına dair yazı


Kerem BALYEMEZ

Bedenegitimi.gen.tr / Özel Haber