Tarihin en iyi Eurobasket turnuvasından birkaç gün önce Rudy Tomjanovic'in şu cümlesini basketbolseverler adına hatırlatmakta fayda var: 

''Bir şampiyonun yüreğini asla hafife almayın ''

Slovenya 'nın son şampiyon olarak yer alacağı ve favori olarak çıktığı bu büyük organizasyonun yeni halefinin kim olacağı herkes açısından çok büyük heyecan konusu.

Modern basketbol anlayışında güç ekseni son beş yıldır ABD'den Avrupa'ya kaymış durumda. Öyle ki 2000'li yıllarda Euroleague'i dahi ABD'li oyuncular sürklase ederken, son beş yılda NBA gibi oyuncu ve yetenek fabrikası olan bir platformda bile Avrupalı oyuncular ligi ve dolayısıyla Dünya basketbolunu domine etmeye başladı.

Ve hatta bu o kadar ileri düzeye çıktı ki artık Avrupa 'nın yıldız oyuncuları gelen birçok teklife rağmen kendilerini NBA gibi bir platformda kanıtlama ihtiyacı dahi istemiyorlar (ör :Vasilije Micic).

Basketbolun değişen bu yüzünü göz önünde bulundurursak Avrupa şampiyonalarının da her geçen daha rekabetçi ve izlenesi bir yapıya büründüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz.

Geçtiğimiz yıllarda NBA' de MVP ödülünü kazanmış olan Nikola Jokic ve Giannis Antotukounmpo'yu, wonderkid Luka Doncic'i, Euroleague MVP'si Micic ve tabiki rekortmen oyuncumuz Shane Larkin 'i 2 haftalık kısa bir periyotta aynı platformda izleyecek olmak bizler ve tüm Avrupa için büyük bir heyecan kaynağı.

Dünya 'nın en iyi kıta şampiyonasına birkaç gün kala bizler de bu yıldızlarla dolu turnuvanın güç sıralamasını ve tahminlerini sizler için hazırladık.7

 

8 - Litvanya :

Avrupa basketbolunun lokomotifi konumunda olan Litvanya bu turnuvada şüphesiz ki Sabonis ve Valenciunas ile en güçlü pota altı hakimiyetine sahip takımların başında geliyor. Barcelona forması giyen genç oyuncu Jokubaitis, Kuzminskas gibi yıldız oyuncuları da kadrosunda barındıran Litvanya madalya istikrarı ve disiplinli oyun tarzı ile oldukça tehlikeli bir takım haline geldi.

 

7 - İspanya 

Yıllarca 78 jenerasyonunu kullanarak 2010-2020 yılları arasını domine eden İspanya için nihayet çanlar çalmaya başladı. Takımın lideri Llull'un 'da ani sakatlığı ile lider arayışına giren İspanya' da hatırlanacağı üzere devşirme olarak Lorenzo Brown takıma dahil edilmiş ve bu karar İspanyol spor camiasında büyük tartışmalara yol açmıştı.

Kaos ikliminin hakim olduğu İspanya 'da turnuva sonrası koç değişikliği olursa hiç de şaşırmamak lazım..

 

6 - İtalya

Çiçeği burnunda koç Pozzecco bu sene hiç de fena olmayan bir kadroya sahip. Üstelik bu sene Danilo Gallinari de takıma katıldı ve Melli, Datome, Fontecchio ve Gallinari ekseninde bu takım madalya için aday gösterilmese de sürpriz yapabilecek takımlar sıralamasında listenin başında yer alıyor.

 

5 - Türkiye 

Milli takımımızın şansı uzun yıllardan sonra hiç olmadığı kadar fazla. İki önemli detay takımımızı ön plana çıkarıyor.

Ergin Ataman Faktörü : Eurobasket Euroleague gibi uzun soluklu bir platform değil. Maç maç ilerlenen ve anlık performansların daha çok ön plana çıktığı bir turnuva için, Ergin Ataman gibi oyuncuları maksimum performans ile oynatan bir koç bulunmaz bir fırsat. Deneyimli koçumuzun son üç yıldır Avrupa'nın en iyisi olduğunu da düşünürsek, sağlam konfigürasyonlarla madalya şansımız uzun yıllardır hiç olmadığı kadar yüksek.

Kadro Derinliği :

Alperen Şengün, Furkan Korkmaz, Cedi Osman gibi NBA oyuncuları ile Avrupa'da kırılmadık rekor bırakmayan Shane Larkin ve tabiki Sertaç Şanlı. Bu takım gerek bu turnuvada gerekse önümüzdeki 10 yılda çok can yakacak potansiyele sahip. Ergin Ataman gibi bir hocanın elinde neler yapabileceğini Slovenya maçında prova eden millilerimiz ile , şanssızlık yaşamazsak tarihi bir turnuvanın eşiğinde olduğumuzu söylemek hiç de zor değil.

 

4 - Sırbistan 

Rüya gibi bir kadroya sahip, Yugoslav basketbol kültürünün en büyük taşıyıcısı Sırbistan 'da kadro o kadar geniş ve zengin ki, Teodosic gibi sihirbaz bir oyuncu bu sene kadro dışı kaldı. Jokic gibi olağan dışı bir uzuna sahip olan Sırplar, Avrupa' nın en formda guard'ı olan Efes'li Vasilije Micic'e ve inanılmaz savaşçı genç Sırp oyunculara sahip. Dünya Kupası elemelerinde Yunanistan'ı geçmeyi başaran Sırplar, şüphesiz ki turnuvanın en favori ekiplerinden.


 

3- Yunanistan 

Eurobasket 'i izlemek için tek bir neden soracak olursak cevap kesinlikle Antetokounmpo olurdu. NBA' de Milwakee Bucks'ı tek başına şampiyon yapan, çok genç yaşına rağmen modern basketbolun vazgeçilmez ismi olmayı başaran Antetokounmpo 'nun merkezde konumlandığı,onu topla buluşma konusunda besleyecek iki usta guard Sloukas ve Calathes' e sahip Yunan milli takımının başında tanıdık bir isim olan Dimitris İtoudis var. Elindeki oyuncu profilini maksimuma yakın oynatabilen Fenerbahçe Beko 'nun yeni koçu İtoudis ile Yunanistan; bu turnuvanın kesinlikle mutlak favorilerinden.

 

2- Fransa 

Avrupa' nın en atletik milli takımı olan Fransa 'da takımda yıldız olmayan kimse yok desek abartmış olmayız. Bürokratik işlemler sonrasında Fransız pasaportu elde eden, NBA' in en iyi oyuncularından Joel Embiid' in geçirdiği operasyondan ötürü takımda yer alamayacak olması gerek Fransa milli takımı gerekse biz Eurobasket izleyicileri açısından çok ama çok büyük bir talihsizlik. Rudy Gobert, Viktor Wembenyama gibi yıldızlara sahip olan Fransa milli takımı kağıt üzerinde turnuvanın mutlak favorilerinden. Yıllardır takımın başında Vincent Collet ile oldukça istikrarlı bir yapısı olan Fransa 'nın karşısında direnebilecek takım sayısı yok denecek kadar az.

 

1- Slovenya

Geçtiğimiz Eurobasket' te finalde Sırbistan'ı saf dışı bırakarak tarihin şampiyonluk elde eden en küçük ülkesi ünvanını elde eden Slovenya için peri masalının nerede sonlanacağı herkes için hala çok büyük bir soru işareti. NBA'in wonderkid' i Luka Doncic'in hergün daha da yükselen performansı karşısında tüm takımların ne kadar çaresiz kalacağını hep birlikte göreceğiz. Hazırlık maçlarında milli takımımız dahil olmak üzere karşılaştığı tüm rakipleri yenmeyi başaran Slovenya, ortaya koymuş olduğu basketbol karakteri ile şimdiden tarih yazdı desek abartmış olmayız.

Televizyon karşısında çok büyük gerginlikle izleyeceğimiz bu turnuva millilerimiz için büyük bir meydan okuma olacak. Umarız ki kulüp bazında üç yıldır elde ettiğimiz başarıları, koç Ataman ve millilerimiz ile milli takım bazında da elde ederiz.