Halk arasında serçe otu ve bahçe kuşkonmaz gibi adlarla da bilinen kuşkonmazın bilim literatüründeki karşılığı ise officinalistir. Çok yıllık çiçekli bir bitki olan kuşkonmaz, soğan ya da sarımsak ailesinden gelir. Kuşkonmaz hakkında bilinmeyen bir diğer noktada yapılan bazı araştırmada bilim adamları tarafından zambak ailesine de ait olduğu iddia edilir. Asya kıtasının Ilıman ikliminde rahatlıkla yetişen kuşkonmaz, en genç mahsul olarak toplanır. M.Ö 3000 yılına dayanan Mısır, kitabelerinde yer edinen kuşkonmaz, E vitamini bakımından zengindir. Çiğ halde salatalarda kullanılan kuşkonmaz, pişirilerek de yemeği yapılır. Yeşil ve beyaz halde bulunur. Yıllar boyunca saklamak için turşusu da kurulur. Asya mutfağında kızartılarak sığır etiyle beraber servis edilir. Amerika kıtasında ise çorbası bile yapılır. Çiğ olarak tüketmek isteyenler yüzeyindeki kalın kabuğu soyar. Kabuğu ne kadar sert ise o kadar tazedir. 

KUŞKONMAZIN FAYDALARI NELERDİR?

  • Topraktaki tüm vitamin ve mineralleri alan kuşkonmaz bu sayede folik asit bakımından zengindir. Folik asit vücuttaki hücreleri yenilemede oldukça etkilidir. Bu sayede kanser hastalıklarının yaşanması engellenir. 
     
    * Yapılan bazı araştırmalarda güçlü bir idrar söktürücü olan kuşkonmaz, mesane torbasında idrar birikmesini de önler. Böylece taş ve kum oluşumunu engeller. 
     
    * E vitamini sayesinde cilt hücrelerini yeniler. Hormon hücrelerinin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. 
     
    * Sindirim sistemini rahatlatarak mide duvarını güçlendirir. Uzun süre tokluk hissi vererek kilo vermek isteyenler için ideal bir besindir. Bağırsaklardaki flora sayısını korur. İshal ya da kabızlık gibi hastalıkları engeller. 
     
    * Güçlü bir antioksindan olduğundan serbest radikalli hücrelerin vücuttan atılmasını sağlar. Bu sayede vücudun ödem toplamasının önüne geçer. Vücuttaki iltihabı temizler. Oluşması için olan nedenleri de ortadan kaldırır.
     
    * İltihap temizlemede etkili olması sadece ödeme  değil aynı zamanda kemik ve kas sağlığına da destek sağlar. Yenilenmesini sağlayarak güçlendirir ve artrit hastalıklarının önüne geçer.
     
    * Kan akışını ve kandaki hücreleri yenileyerek hem kansızlığın hem de şeker hastalığının önüne geçer. Kanı temizler. 
     
    * Sinir sistemindeki hücreleri yatıştırarak ruhsal hastalıkların önüne geçer. Uzmanlar özellikle uykusuzluk ve ağır depresyon geçiren kişilerin düzenli tüketmesini tavsiye eder. 
     
    * Kadınların aylık yaşadıkları adet döngüsü öncesi yaşadıkları semptomların şiddeti azaltılır. 
     
    * Kuşkonmaz aynı zamanda A vitamini bakımından zengindir. Bu sayede göz sağlığını da olumlu etkiler. Özellikle ileri yaşlarda sıklıkla görülen katarak hastalığının yaşanmasını önler. 

 

KUŞKONMAZIN ZARARLARI VAR MIDIR?

İçeriğindeki pürin maddesi böbrek üstü bezlerinin çalışma fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Bu yüzden kronik böbrek rahatsızlığı olanların tüketilmesi önerilmez. Alerji testi yapılması daha uygundur. Özellikle cilde uygulamadan ya da çiğ tüketilmeden önce test yapılmasında fayda var. Uzmanlar kuşkonmazın tüketildiği gün 3 litreye yakın su tüketilmesini tavsiye eder. Folik asit bakımından her ne kadar zengin olsa da hamilelik sürecinde bir uzmana danışılarak tüketilmesi uygun görülür.