Geride kalan 8 yılda Jürgen Klopp ile Liverpool kazanmadık kupa bırakmadı. İlmek ilmek işlediği takımı uzun yıllar sonra 2020'de Premier Lig şampiyonluğuna ulaştı. Bugün baktığımızda Kırmızılar için Alman teknik adam yaşayan efsane konumunda. Daha şimdiden adı Bill Shankly ve Bob Paisley gibi efsanelerin yanına yazılıyor. Ancak bu sezon Klopp için işle pek de iyi gitmedi ve Liverpool belki de uzun yıllar sonra Şampiyonlar Ligi'nin dışında kalacak. Bu durum onu yeni bir değişime veya aslında dönüşüme zorluyor.

Transferde kulüp rekoru 

Eldeki malzemeyi değiştirerek, biraz da patronların elinin sıkı olması nedeniyle, özellikle son 2-3 yıldır transferde rakiplerine oranlar para harcayamadı Klopp. "Sattığın kadar harca" stratejesini ön planda tutan ABD'li sahipler, bu yaz kulüp rekorunu da kırarak Benfica'dan Darwin Nunez'i kadrosuna kattı. Ancak; Mane gibi takımın en önemli oyuncularından biri Bayern'in yolunu tutarken, Origi ve Minamino gibi "Joker" futbolcuların da gidişi takımı uzun vadede hücum hattında sıkıntıya soktu.

Diaz ve Jota'nın uzun süre sakatlıkları bu sezon Klopp'u en çok zorlayan etkenlerin başını çekti. Chamberlain, Milner ve Keita'dan verim alınamaması, Thiago'nun düşük form grafiği ve sık sakatlıklarına Fabinho ve Henderson'ın da formsuzluğu eklenince takım hem mental hem de form olarak adeta çöktü. Bunun bir bedeli olarak da Klopp'un geçen sezon tüm kulvarlarda son maça kadar şampiyonluğu kovalayan, final oynayan ve final kazanan ekibi bu sezon Şampiyonlar Ligi potasının dışında kalmanın eşiğine geldi.

Klopp öncesi 6 sene boyunca Şampiyonlar Ligi'nde boy gösteremeyn Kırmızılar, Klopp'un takımı devralmasının hemen ardından 1 sezon sonra Şampiyonlar Ligi biletini kapmış, ilk katıldığı sezon final oynamış, bir sezon sonra ise 14 yıl aradan sonra Avrupa'nın en büyüğü olmuştu.

Klopp'un arayışlar ve ve yeni yapılanma 

Jürgen Klop'un medya ve taraftarlar tarafından en çok eleştirilen özelliklerinden biri de futbolcularına aşırı duyduğu sadakat. Mainz, Dortmund ve Liverpool kariyerinde bunun örneklerini bolca görebiliriz. İyi niyetli olarak futolcusundan tam performans alabilen Alman hoca, uzun vadede bunun yan etkilerine de bir nevi maruz kalıyor. Bu yan etkilerin belki de en önemlisi form düşüklüğü ve doymuşluk hissi.

Geçen sezon ligde şampiyonluğu son haftada kaybeden, Şampiyonlar Ligi'nde final oynayan, FA Cup ve Lig Kupası'nı kazanan Liverpool; bu sezon ise gerek sakatlıkların etkisi gerekse bu doymuşluk hissi ile yılbaşında lige, mart ayında ise Şampiyonlar Ligi'ne havlu attı.

Yeni arayışlara ve denemelere başlayan Alman hoca, takımda bir değişimin, hatta dönüşümün yaşanacağının sinyallerini de iyiden iyiye veriyor. Bu hafta içi takımın uzun süredir forma giyen futbolcuları; Firmino, Keita, Milner ve Chamberlain'in takımdan ayrılacağı açıklandı. Firmino harici bu üç futbolcu aslında Klopp'un fazla faydalanamadığı ve yüksek ücretler ödenen oyuncular olarak göze çarpıyor.

Yeniden yapılanmanın ustası olan Klopp, yaz aylarında Liverpool'daki dönüşümü yaşatacak başrol. Tıpkı 2015 sonbaharında başına geçtiği devi nasıl tekrar uyandırdıysa, şüphesiz yine en iyisini o yapacaktır. Kendi deyimiyle, yuvasında! Son yıllarda eldeki futbolcularla değişimi hedefleyen Alman teknik adamın bu sefer çıkar yolu komple bir dönüşüm görünüyor.

Not: Bu yapılanma sürecinde Liverpool'un gelecek sezon Şampiyonlar Ligi'nde yer alıp almayacağı tabii ki transfer sürecinde ve dolaylı olarak dönüşümde önemli rol oynayacaktır. O yüzden Liverpool kalan son iki maçını kazanarak, Devler Ligi potasındaki rakiplerinin puan kaybetmesini bekleyecek.