Türkiye Atletizm Federasyonu tarafından 4 Mart 2012 tarihinde Antalya da düzenlenen Atletizm Milli Takım seçmeleri yapıldı. 7 Nisan 2012 tarihinde Romanya’da yapılacak olan Balkan Yürüyüş Kupasında Ülkemizi Takım Seçmeleri nde yaptığı 01.36.30 luk dereceyle 01.35.00 lik barajı geçemeyen Kemal Gelecek in buna rağmen milli takıma seçilmesi şaşkınlık yarattı.



 



Türkiye Atletizm Federasyonu sitesinde 23 Mart 2012 tarihinde yayınlanan bildiride Balkan Yürüyüş Şampiyonası Milli Takım Kafilesi listesini açıklamış ve kafilede barajı geçemeyen bir sporcunun da yer aldığı açıkça görülmüştür.



 



 



Bu yapılanın kişiye özel bir davranış olduğu açıkça ortadayken, yarışma statüsünde belirtilen maddeler federasyon tarafından da açıklanmıştır. İşte o maddeler:



 



Madde 5.



 



Türkiye Atletizm Federasyonu tarafından milli takım seçme statüsünde belirtilen maddeler de Yıldızlar, Gençler ve Büyükler kategorisinde, Balkan Yürüyüş Kupası için Milli Takım seçmesi yapılacağından, yarışma sonucuna göre teknik kurulun belirleyeceği sporcular Milli Takım aday kadrosuna alınacağı belirtiliyor.



 



Madde 6.



 



Büyük erkekler 20 km.1.35.00 dakika büyük bayanlar 20 km. 1:55.00 dakika dereceyi aşan en fazla ikişer sporcu, gençler ve yıldızlar bayan ve erkek kategorilerinde ikişer kişi teknik kurulun uygun görmesi temsil edeceklerdir. Ancak kategorilerinde ilk iki sıraya girmiş olmasına rağmen derecelerinin iyi olmaması, Milli Takım hazırlık kampında sporcunun sakatlanması, performans düşüklüğü veya sporcu ahlakına uygun davranmaması durumunda teknik kurul tarafından Milli Takım kadrosundan çıkartılabilir.



 



Bu maddeler ortada bir yanlış olduğunu açıkça gözler önüne sermektedir. Yapılanlar ise atletizm sporunun ciddiyetini ve güvenilirliğini zedelemektedir. Türkiye Atletizm Federasyonu nun resmi sitesinden yaptığı açıklama ile Milli Takım seçme yarışması statüsü arasındaki bu çelişki, gelecekte Milli Takım seçmelerine hep gölge düşürecektir.




Bu çifte standart yürüyüş sporunda alt yapıya önem veren kulüpler arasında tedirginlik yaratmıştır.



 



Atletizm sevenler USA Milli takımı olimpiyat takımı seçmesi elemelerinde 100 metre barajını geçemeyen Carl Lewis’in USA Milli Takımı kadrosuna alınmadığını gösterip, Türkiye Atletizm Federasyonun böyle şüphelere izin vermemelerini istediler.