Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), hakemlerle ilgili talimatta değişikliğe gidileceğini açıkladı.

Yayıncı kuruluşa konuşan Başkan Mehmet Büyükekşi, "Hakemlerimiz hakkında maç öncesi ya da sonrası olumlu ya da olumsuz konuşan başkan, antrenör, futbolcu olursa onlara ceza uygulaması getiriyoruz." şeklinde konuştu.

"Bu kültürü değiştirmemiz gerekiyor." diyen Mehmet Büyükekşi, "Oyunu hakem üzerinden değil, taktik üzerinden, futbol üzerinden değerlendirelim. Yıllardır böyle yaptık hiçbir faydası olmadı." ifadelerini kullandı.

Hakemlere psikoteknik test ve İngilizce şartı

Büyükekşi, hakem atamaları ve kriterleri konusunda da bir değişiklik planladıklarının altını çizdi.

"Merkez Hakem Kurulu, Süper Lig ekiplerinin gözünün önünde atama yapacak" diyen Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı, "Hakemlik eğitim süresi şu anda 3 gün, onu 15 güne çıkarıyoruz. Hakem olacak kişiye psikoteknik testler uygulayacağız. İngilizce şartı getireceğiz." ifadelerine yer verdi.

Hakemlerin başarılı bir sezon geçirdiklerini söyleyen Büyükekşi, "Ancak yüzde 100 mü, tabii ki değil. Hakemler de insan. Bir kaleci hatalı gol yiyorsa, futbolcu gol kaçırıyorsa hakemlerde de bu olabiliyor. Dünyanın her yerinde hakem hataları oluyor." dedi.

Yönetime geldiklerinde hakemler konusunda cesur davrandıklarını da belirten Mehmet Büyükekşi, 12 olan video yardımcı hakem sayısını daha da artırmaya çalıştıklarını ve "VAR" protokolünü UEFA kriterlerine göre yüzde 100 uygulamaya başladıklarını belirtti.

Spor Toto 1. Lig'de Göztepe ile Altay arasında oynanan maçtaki olaylara sebep olanların gereken cezaları almaları gerektiğini dile getiren Büyükekşi, "İşaret fişeği oradaki cankurtaranlar tarafından stadyuma sokulmuş. Bundan sonra itfaiye ve cankurtaran araçları da aranacak. Bu durum inşallah diğer kulüplere de ders olur. Bundan sonra bu tür olaylar yaşanmaz diye umut ediyoruz." diye konuştu.