Olimpiyatlara altın madalyanın en büyük adaylarından biri olarak gelen Wenjing Sui/Cong Han çifti, her biri altın madalyaya uzanabilecek güçteki üç Rus rakiple mücadele etti.

Ev sahibi çift, şampiyonluğu getiren serisine dörtlü twist ile başladı. Çift 2016-2017 sezonundaki serbest programlarında da dörtlü twist gerçekleştirmiş ancak daha sonra bu elementi programlarına dâhil etmemişti. Dörtlü twist elementi daha önce başka çiftlerce de denenmiş ancak taşıdığı tehlike ve puan avantajı karşılaştırıldığında riske değmeyeceği düşüncesiyle terk edilmişti. Yarışmada gerçekleştirilen son dörtlü twist Sui/Han’ın olimpiyatta geride bıraktığı Rus Evgenia Tarasova/Vladimir Morozov çifti tarafından 2018 Dünya Şampiyonası’nda atılmıştı. Çinli çift kendi evinde gerçekleştirilen olimpiyatlarda bu elementi yeniden kullanarak heyecan yarattı. Sui/Han’ın serisi yan yana üçlü salchow atlayışında Wenjing Sui’nin eksik tur dönüp çift ayak üzerine düşmesi dışında kusursuzdu. Kısa programda dünya rekoru kırarak birinciliğe oturan çift serbest programda 78.61 teknik, 76.86 bileşen olmak üzere 155.47 puanla birinci oldu. 2018 PyeongChang Olimpiyatları’nda bronz madalya kazanan çift, kısa programdan getirdikleri puanlarla birlikte toplam 239.88 puana ulaşarak bu kez olimpiyat şampiyonu olmayı başardı.

Tarasova/Morozov altın madalyayı kıl payı kaçırdı

Kısa programda son derece etkileyici bir seri sunarak sadece 0.16 puanla ikinci sırada kalan Rus Evgenia Tarasova/Vladimir Morozov çifti serbest programda da hatasız kaydı. Sezon boyunca çıktıkları yarışmalarda istikrar gösteremeyen ve hatalı seriler sunabilen deneyimli çift, olimpiyatlara Rusya’nın iki numaralı çifti olarak gelmişti. Serbest programda 78.01 teknik, 76.99 bileşen puanı elde eden çift 155.00 puana ulaştı. Kısa program puanlarıyla birlikte toplam 239.25 puan elde eden çift olimpiyat şampiyonluğunu 0.63 puan farkla kaçırdı. Bu sezon elde ettikleri en yüksek kişisel puana ulaşan Tarasova/Morozov, 2018 Olimpiyatları’nı dördüncü sırada tamamlamıştı.

Dünya Şampiyonu bronz madalya ile yetindi

Çinli Sui/Han çifti ile birlikte altın madalyanın en güçlü adayı olarak görülen Rus Anastasia Mishina/Aleksandr Galliamov çifti hem kısa hem de serbest programı üçüncü sırada bitirdi. Olimpiyatların ilk günlerinde katıldıkları takım mücadelelerinde puan kayıplarına uğrayan çiftin bireysel mücadelede ne kadar başarılı olacağı merak konusuydu. Tedbirli kaydıkları gözlenen Mishina/Galliamov çifti hem kaldırışların hem de fırlatmalı atlayışların giriş ve çıkışlarında zor ve estetik hareket bağlantıları yaptı. Bütün sezon yenilmeden olimpiyatlara gelen çiftin sunduğu performanslar altın ve gümüş madalya için yeterli olmadı. 79.71 teknik, 75.24 bileşen puanı alan çift 154.95 serbest program puanına ulaştı. Toplamda 237.71 puan elde eden Mishina/Galliamov bronz madalyanın sahibi oldu. Rus çift ile olimpiyat şampiyonluğunu elde eden Sui/Han arasında geçen yıl verilen birincilik mücadelesini dünya şampiyonu olan Mishina/Galliamov kazanmıştı. Ancak Rus çift olimpiyata taşınan mücadelede aynı başarıyı gösteremedi ve hem vatandaşlarının hem de Çinli çiftin gerisinde kaldı.

Öne çıkan ve hayal kırıklığı yaşayan çiftler

Çiftler serbest program, kısa programın aksine bol hatalı serilerle başladı. Kısa programda çok daha yüksek olan kayış seviyesi serbest programın ilk grubunda kendisini düşmeler, elementlerdeki seviye kayıplarıyla gösterdi. İkinci grubun son çifti olarak çıkan Gürcü Karina Safina/Luka Berulava çifti bu sorunlu performanslara nokta koydu ve kısa programdaki gibi çok başarılı bir seri sunarak gelecek için madalya pozisyonunda olabileceğini gösterdi. Sezonun en yüksek kişisel puanını elde eden çift ilk olimpiyatını dokuzuncu sırada tamamladı.

Rusya’nın üç numaralı çifti olarak olimpiyata gelen ve madalya ümidi taşıyan Aleksandra Boikova/Dimitrii Kozlovskii çifti üçlü toeloop/ikili toeloop/ikili toeloop atlayışında hata yaptı. Boikova’nın eksik tur dönmesiyle bu atlayıştan puan kaybeden çift, fırlatmalı üçlü loop’ta yine Boikova’nın denge kaybı nedeniyle puan kaybına uğradı. Kaldırış ve dönüş elementleri dört zorluk derecesinde sayılan çiftin puanları podyuma uzanmaya yetmedi. Toplam 220.50 puan alan 2020 Avrupa Şampiyonu Boikova/Kozlovskii olimpiyatları dördüncü sırada tamamladı.

Çin’in iki numaralı çifti Cheng Peng/Yang Jin serinin başlangıcındaki yan yana üçlü salchow atlayışında hata yaptı. Peng’in atlayışı ikili gerçekleştirmesi dolayısıyla puan kaybına uğrayan çift, diğer elementlerini hatasız sundu ve kendi ülkesindeki olimpiyatları beşinci sırada bitirmeyi başardı.

Henüz iki yıldır birlikte yarışan Japon Riku Miura/Ryuichi Kihara çifti kısa programa kıyasla daha başarılı bir seri sundu. Elementler arasındaki bağlantı hareketleri, coşkulu ve hızlı kayışlarıyla dikkat çeken çiftin olimpiyatları ilk beşte tamamlayabileceği düşünülüyordu. Nitekim Miura/Kihara çifti serbest programı beşinci sırada tamamladı. Ancak Japon çift, kısa program puanlarının da eklenmesiyle elde ettikleri 211.89 puanla olimpiyatı yedinci sırada tamamladı.

TRTSPOR